Een elektronische component genaamd een ‘capacitor’ heeft de functie om energie op te slaan in een elektrostatisch veld. Deze capacitors zijn aanwezig in diverse elektronische apparaten, gaande van televisies en computers tot mobiele telefoons en auto’s. Ze zijn bedoeld om energie vast te houden en af te geven wanneer nodig, waardoor ze cruciaal zijn in veel elektronische systemen.

Werking

Een capacitor bestaat uit twee metalen platen die van elkaar gescheiden zijn door een isolerend materiaal zoals papier of plastic. Deze platen worden elektrisch geladen, waardoor er een elektrostatisch veld tussen ontstaat. De capaciteit van de capacitor wordt beïnvloed door de grootte van de platen en de afstand tussen hen.

De functies van capacitors in elektronische systemen zijn divers:

Filtering: Ze dienen vaak om stroomfluctuaties te filteren en een constante stroom te garanderen. Een voorbeeld hiervan is de voedingsunit van een computer, waar capacitors pieken in de stroomvoorziening verminderen.

Energieopslag: Capacitors kunnen energie opslaan en snel afgeven, zoals bij flitsers van camera’s, waar ze energie opslaan voor een intense flits.

Signaalbewerking: Ze kunnen specifieke frequenties van een signaal blokkeren of versterken, een functie die vaak wordt gebruikt in audioapparatuur zoals versterkers, om bepaalde geluidsfrequenties te benadrukken of te verminderen.

Soorten capacitors

Soorten condensator

Er bestaan verschillende soorten capacitors met elk hun eigen kenmerken en toepassingen:

Over het algemeen zijn capacitors van essentieel belang in elektronische systemen en hebben ze diverse functies. Er zijn verschillende soorten capacitors beschikbaar met specifieke kenmerken. Bij het kiezen van de juiste capacitor voor een specifieke toepassing is het verstandig om advies in te winnen bij een professionele leverancier.