Ergonomisch werken: dit betekent het!

Vandaag de dag spenderen velen van ons urenlang achter een bureau, voorovergebogen op een bureaustoel die onze rug niet goed ondersteunt. We weten het misschien niet, maar ergonomisch werken wordt voor ons allemaal belangrijker. In dit blog gaan we in op de betekenis van ergonomisch werken, wat de voordelen zijn en hoe jij dit kan aanpakken. Lees dus snel verder!

Wat is ergonomisch werken?

Voordat we kunnen ingaan op de ergonomisch werken betekenis, is het belangrijk om te begrijpen wat ergonomie precies inhoudt. Ergonomie is de wetenschap die zich focust op de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Ergonomie is voor elk aspect van ons leven belangrijk, maar richt zich vooral op de werkplek. Ergonomisch werken gaat over de manieren waarop wij te werk gaan die onze gezondheid, comfort en onze efficiëntie ondersteunen.

Het belang van ergonomisch werken

Er zijn verschillende redenen waarom ergonomisch werken zo belangrijk is. Hier noemen we de drie belangrijkste!

Voorkomt lichamelijke klachten

Lang achter je bureau zitten kan leiden tot een slechte houding en nek-, rug- en schouderklachten. Je betrapt jezelf er vast op af en toe met je nek te rollen om de stijfheid te doen verdwijnen. Andere lichamelijke klachten die passen bij lang stilzitten zijn problemen met de bloedsomloop en vermoeide ogen. Ergonomisch werken kan deze problemen helpen te voorkomen. 

Verhoogt productiviteit

Ergonomisch werken verhoogt de productiviteit. Een comfortabele werknemer staat namelijk gelijk aan een productieve werknemer. Door een werkruimte zo ergonomisch mogelijk in te richten, voorkom je afleidingen, waardoor je efficiënter aan de slag kunt.

Verbetert de werktevredenheid

Werknemers die in staat worden gesteld om ergonomisch te werken ervaren minder lichamelijke klachten en voelen zich dus erg comfortabel in hun werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat zij zich tevreden voelen over hun baan.

Ergonomisch werken: Wat kun je zelf doen?

De voordelen liegen er niet om. Ergonomisch werken kan zorgen voor aanzienlijke verbeteringen! Dus, wat kun je zelf doen?

Richt je werkplek goed in

Ergonomisch werken begint bij het goed inrichten van je werkplek, zowel op kantoor als thuis. Denk bijvoorbeeld aan een bureau en stoel die op elkaars hoogte zijn afgesteld, een computermonitor die zich op de juiste hoogte en afstand van je ogen bevindt en een toetsenbord en muis die makkelijk te gebruiken zijn. 

Let op je houding

Een goede stoel is een van de belangrijkste componenten van ergonomisch werken. De perfecte stoel ondersteunt je onderrug en stelt je in staat je voeten plat op de grond te zetten. Daarnaast is de stoel voorzien van armleuningen om je schouders te ontlasten. Maar let op! Hoe goed je stoel ook is, je hebt je houding vaak zelf in de hand. Let hier dus goed op en vermijd dat je onderuit zakt of met je voeten bungelt. 

Neem een pauze

Dit is een tip die iedereen graag hoort, maar pauzes zijn van essentieel belang. Korte pauzes van een minuut of vijf kunnen helpen om stijfheid en vermoeidheid te voorkomen. Loop even een rondje, doe wat stretch oefeningen of trakteer jezelf op een kop thee. 

Goede verlichting

Wist je dat verlichting van groot belang is voor ergonomisch werken? Goede verlichting helpt de vermoeidheid van de ogen te verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je werkruimte is voorzien van voldoende licht, maar vermijd hierbij schittering en reflecties op je scherm.

Ergonomisch werken: Probeer het uit!

Ergonomisch werken is enorm belangrijk, vooral voor mensen die acht uur per dag achter een computerscherm zitten. Door aandacht te besteden aan hoe je werkt, kun je een plek creëren die niet alleen erg comfortabel is, maar ook bijdraagt aan je productiviteit! Waar wacht je nog op? Probeer het uit!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs