Zonnebloemen zijn prachtige bloemen waar veel mensen erg gelukkig van worden. Heb jij ze ook in de tuin of in de woonkamer staan? Dan is het belangrijk om te weten hoe je ze op de juiste manier afsnijdt. In dit artikel vertellen we je waarom zonnebloemen afsnijden zo belangrijk is en hoe je dit precies doet.

Waarom moet je zonnebloemen afsnijden?

Zonnebloemen staan niet enkel prachtig in je tuin, maar zijn ook een mooi accessoire voor in huis. Je kunt ze afsnijden zodat je ze in een prachtige vaas kunt zetten, waardoor je ook binnenshuis van de bloemen kunt genieten. Het afsnijden van zonnebloemen heeft naast het naar binnenhalen van de plant nog een ander voordeel.

Door uitgebloeide zonnebloemen af te snijden, moedig je de plant aan om nieuwe bloemen te produceren. Hierdoor wordt de bloeiperiode verlengd en kun je de hele zomer genieten van de prachtige bloemen. Hoe vaker je je bloemen onderhoudt, hoe mooier en hoger de planten zullen groeien. 

Hoe moet je zonnebloemen afsnijden?

‘Moet je zonnebloemen schuin afsnijden?’. Dit vraag je je waarschijnlijk af en het antwoord is ‘ja!’. Net als veel andere bloemen worden zonnebloemen schuin afgesneden als je deze op vaas wilt zetten. Snijd je zonnebloem schuin af op het moment dat deze zich bijna opent. Wanneer je je bloemen schuin afsnijdt, zorg je ervoor dat de vaten van de zonnebloem gemakkelijk water kunnen opnemen. Hierdoor komt de zonnebloem het mooist tot bloei.

Wil je je zonnebloem afknippen om de bloeiperiode te verlengen? Knip de uitgebloeide bloemen dan zo’n tien tot vijftien centimeter af onder de bloemstengel. Wanneer het hier tijd voor is, is niet per se seizoensgebonden. Houd je bloemen goed in de gaten. Is de achterkant bruin geworden? Dan is het tijd om deze af te knippen.

Zonnebloem weetjes