Sparen voor je kind? Zo pak je dat aan!

Veel ouders willen geld opzij zetten voor hun kind, wanneer deze geboren is. Op het begin heeft het kind er natuurlijk niets aan, maar als het straks ouder wordt, dan is het fijn om al wat gespaard te hebben voor je kind. Zo kan je kind bijvoorbeeld een goede studie volgen, maar ook bijvoorbeeld zijn rijbewijs halen. Er zijn verschillende manieren om voor je kind te sparen. Van “normaal” sparen tot beleggen. Het komt allemaal langs in deze blog.

Hoeveel geld moet ik weg zetten voor mijn kind?

Als je wilt sparen voor kinderen, dan is er niet echt een getal te noemen. De ene kan wat meer geld missen in de maand, dan de andere. Ook sparen ouders voor verschillende doelen. Waar vaak voor gespaard wordt is het behalen van het rijbewijs of om te gaan studeren. Sommige ouders gaan verder dan dat en sparen geld voor wanneer hun kind later een huis wil kopen.

Wat voor kinder spaarrekening kiezen?

Sparen voor kinderen dat gebeurt bijna altijd met een spaarrekening. Hier zijn weer verschillende manieren van sparen voor te bedenken, maar wat is handig? Sommige mensen kiezen voor een spaardeposito. Hierbij leg je een vast bedrag per maand in, kun je vaak een jaar of 15 niet bij het geld, maar krijg je wel een hogere rente. Je moet hierbij wel in acht houden dat je ook elke maand dat geld in moet leggen.

Bij het sparen voor een kind kun je ook kiezen voor een gewone spaarrekening. Hierbij kun je ervoor kiezen om de rekening op jouw naam te zetten of op de naam van je kind. Dit is wel iets waar je even goed over na moet denken, voordat je een rekening opent.

Zet je hem op de naam van je kind, dan kan hij of zij, wanneer ze 18 zijn er vrij over beschikken. Wettelijk gezien heb je als ouders er niets meer over te zeggen. Zet je het geld op een rekening die op jouw naam staat? Dan moet je er rekening mee houden dat je maar een bepaald bedrag per jaar mag schenken aan je kind. Maak je ineens een groot geldbedrag over, dan krijg je te maken met schenkbelasting. Blijf dus elk jaar onder dit bedrag. Je betaalt namelijk tot € 150.000, 10% schenkbelasting. Heel erg jammer om je gespaarde geld naar De Belastingdienst te brengen.

Sparen voor je kind door te beleggen

Beleggen is ook een manier om te sparen. Hoeveel je hiermee kunt sparen voor een kind tot bijvoorbeeld 18 jaar ligt helemaal aan jezelf. Beleggen doen steeds meer mensen, maar het is wel belangrijk om te weten dat hier risico’s aan verbonden zijn. Je kunt namelijk een deel van je inleg kwijtraken.

Toch zijn er tegenwoordig veel fondsen te vinden die een relatief laag risico hebben, maar toch een leuk rendement. Je spaart op die manier veel meer, omdat de rente bij beleggingen veel hoger is. Bij een gewone spaarrekening bij de bank ligt het percentage ergens tussen de 1,5 en 2%. Bij lage risico beleggingen kan dit zo richting de 4 of 5% gaan.

Beleggen om te sparen voor je kind, moet je doen met geld dat je lange tijd kunt missen. Geld waar je anders niets mee zult doen. Ga niet beleggen met geld dat je nodig hebt voor de vaste lasten, boodschappen of om leuke dingen van te doen. Bij beleggen loop je risico, maar je bent het geld ook vele jaren kwijt. Bij beleggen om te sparen voor je kinderen, moet je echt een langetermijnvisie hebben.

Tips om te sparen voor je kind

Daarnaast hebben we nog een paar handige tips verzameld als je geld wilt sparen voor je kind. Geld sparen is één, maar er goed mee omgaan, dat moeten kinderen ook leren. Daarnaast zijn er vaak nog meer mensen die dol zijn op jouw kinderen en graag een beetje geld in willen leggen. Zo spaar je nog meer voor je kind.

Grootouders zijn dol op kleinkinderen

Voor veel ouders is niets mooier dan opa en oma worden. Vooral als je ouders of schoonouders wat geld in de maand kunnen missen, kunnen zij ook voor hun kleinkind sparen. Wanneer opa en oma geld gaan sparen kun je hen ook gewoon geld laten storten op een spaarrekening.

Houdt er wel rekening mee dat ze dit met relatief kleine bedragen moeten doen. Als ze teveel tegelijk overmaken, dan krijgen zij ook te maken met schenkbelasting. Omdat opa en oma verder weg staan van het kleinkind, dan vader en moeder, is ook het percentage schenkbelasting veel hoger. Belangrijk om te onthouden dus.

Als opa en oma bereid zijn om veel geld sparen of om serieus geld in een beleggingsfonds te stoppen, dan is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit kun je mondeling doen, maar als het echt waterdicht moet zijn, dan kun je het ook vast laten leggen bij een notaris.

Leer je kind van begin af aan met geld omgaan

Daarnaast is het heel belangrijk dat jij je kind of kinderen van begin af aan leert met geld om te gaan. Je kunt nog zoveel voor je kind sparen, maar het is wel belangrijk dat hij of zij weet wat geld is en hoe er mee om te gaan.

Vanaf kleins af aan worden je kinderen klaargestoomd om straks mee te kunnen gaan doen in de samenleving. Een samenleving die draaiende gehouden wordt door de manier waarop wij met ons geld en kapitaal omgaan. Betrek je kind dus ook in financiële beslissing die hem of haar aangaat, wanneer hij of zij oud genoeg is om dit te begrijpen.

Wel of niet sparen voor een kind?

Dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Als je wat geld kunt missen, dan is het zeker aan te raden om geld opzij te zetten. Geld voor grote uitgaven als een rijbewijs of studie hoeft je dan straks niet meer op te hoesten.

Ook heeft je kind dan meteen wat geld om mee te starten. Als hij of zij geleerd wordt om goed met geld om te gaan, dan kan hij of zij straks goed meedraaien in de maatschappij. Of het nu nog een bijbaantje bij de supermarkt is, of wanneer ze mee gaan draaien in het bedrijfsleven. Een startkapitaal heeft iedereen nodig, wanneer hij of zij begint aan het echt leven.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs