Zo creëer je een mini Japanse tuin

peony-pink-contrast-sunlight-summer-flowers-1605255-pxhere.com

Het creëren van je eigen mini Japanse tuin is een fascinerende activiteit die je gegarandeerd zal achterlaten met een gevoel van voldoening. Wat een Japanse tuin precies is? De essentie van het tuinontwerp is het samenbrengen van Japanse principes in een compact formaat. In deze Japanse tuintjes staan rust, eenvoud en esthetiek voorop. In dit artikel zullen we je vertellen hoe jij je eigen mini Japanse tuin kunt ontwerpen. 

De Japanse tuin

Japanse tuinen zijn veel meer dan enkel een grasplaat en wat planten. Het zijn eeuwenoude kunstvormen die harmonie, eenvoud en de natuurlijke elementen benadrukken. Ze weerspiegelen de esthetiek van het Japanse landschap en bieden de ideale plek voor rust en reflectie.

De Japanse tuin wordt gezien als een verlengstuk van de natuur. Het doel is dan ook om een zo natuurlijk en pure vorm van tuinieren te benaderen.

Een mini Japanse tuin, ook wel bekend als de tsubo-niwa, is een kleine versie van de grote, traditionele tuinen. De mini-versie is ontworpen om te passen op ruimtes met een beperkt oppervlak, zoals balkons, patio’s of zelfs voor in je woning!

Waarom een mini Japanse tuin creëren?

Leuk, zo’n Japanse tuin, maar wat is het voordeel van dit tuinontwerp? Japanse tuinen staan bekend om hun vermogen om een gevoel van rust, ontspanning en vrede te creëren. Door de natuurlijke landschappen die worden nagebootst in het tuinontwerp zul je je al snel in evenwicht voelen met de natuur.

Een andere reden waarom we aanraden om een Japanse tuin te ontwerpen, is omdat het minimalistische ontwerp van deze tuinen helpt bij het verminderen van de chaos in ons hoofd. Iets wat iedereen vandaag de dag wel kan gebruiken.

De rust en vrede die de tuin uitstraalt is de perfecte locatie om naar terug te keren als je je overprikkeld voelt. In de tuin kun je heerlijk mediteren, rondlopen of simpelweg het simplistische ontwerp aanschouwen. Adem in, adem uit en kom volledig tot rust. 

De basisprincipes van het Japanse tuinontwerp

Voordat we beginnen met de uitleg over hoe je je eigen mini Japanse tuin kunt ontwerpen, is het belangrijk om de basisprincipes van het Japanse tuinontwerp te begrijpen. We zullen ze kort voor je uitleggen:

Fukinsei (Asymmetrie)

Fukinsei gaat over het creëren van balans zonder dat er sprake is van symmetrie. Op deze manier behoudt je mini tuin een natuurlijke en minder geconstrueerde uitstraling. Asymmetrie is erg belangrijk in de Japanse esthetiek en komt vaak terug in de Japanse filosofie.

Kanso (Eenvoud)

Minimalisme en het vermijden van overdaad. Het Japanse tuinontwerp kenmerkt zich door de less is more aanpak. Dit betekent dat het belangrijk is om niet te veel poespas te gebruiken. Je wilt altijd het natuurlijke overzicht kunnen bewaren. Gebruik daarom niet te veel verschillende materialen en zorg voor afstand tussen alle elementen. 

Shizen (Natuurlijke uitstraling)

Het nabootsen van natuurlijke landschappen op een subtiele manier is voor het Japanse tuinontwerp erg belangrijk, de Japanse tuin is namelijk een verlengstuk van de natuur. Denk bij het ontwerpen van je mini tuin dus aan het gebruik van natuurlijke elementen, zoals water, steen en groen. Ook is het belangrijk om gebruik te maken van natuurlijke en organische vormen. 

Ma (Rustgevende leegte)

Open ruimtes die rust en kalmte bieden zijn een populair en veelvoorkomend element in het Japanse tuinontwerp. De open ruimtes stralen een gevoel van rust en evenwicht uit en dit is nu precies waar een Japanse tuin voor staat. Ma gaat hand in hand met Kanso

Miegakure (Mysterie)

Creëer een gevoel van mysterie door elementen deels aan het zicht onttrekken. Dit moedigt nieuwsgierigheid en exploratie aan. Het gaat hier om het creëren van een illusie van afstand door een uitzicht of elementen in de tuin, zoals bijvoorbeeld rotsen, heuvels of lantaarns, gedeeltelijk te verbergen. 

De locatie en de grootte

Het is tijd om zelf aan de slag te gaan! De eerste stap is het kiezen van een geschikte locatie voor je mini Japanse tuin. Ben je eigenaar van een tuin, balkon of patio? Kies dan een plekje uit waar voldoende zonlicht schijnt. Wil je je Japanse tuin naar binnen verplaatsen? Kies dan een dienblad, pot of bak uit. Het is in alle gevallen belangrijk om te zorgen voor een goed afwateringsysteem of overtollig water af te voeren.

Niet enkel de locatie is belangrijk om over na te denken. Ook het bepalen van de grootte van de tuin is een cruciale stap voordat je begint met het ontwerpen van je tuin. Een mini Japanse tuin kan variëren van enkele vierkante decimeters tot een paar vierkante meter. Dit hangt volledig af van de locatie en jouw beschikbare ruimte.

Materialen en elementen

Een Japanse tuin bestaat uit een aantal belangrijke elementen: water, steen en planten. We zullen het belang van al deze elementen aan je uitleggen:

Water

Wanneer je wat meer ruimte hebt om je mini Japanse tuin te creëren wordt het aangeraden om hier ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Een miniatuur vijver kan worden aangelegd door een kuil te graven en deze te vullen met water. Het is hierbij van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de watertemperatuur goed geregeld is. Hiermee vermijd je de groei van algen.

Ook kun je kiezen voor het aanleggen van een kleine waterval, waarbij het water door middel van een kleine pomp wordt gepompt.

Heb je geen ruimte voor een werkelijk waterelement? Dan kun je ervoor kiezen om de focus te leggen op de symboliek van het water. Hark grind of zand bijvoorbeeld in golven of cirkels om de stroom van het water tot leven te wekken.

Steen

Stenen en rotsen vormen de basis van iedere Japanse tuin. Het is hierbij belangrijk om stenen te kiezen die goed passen bij de rest van de materialen. Combineer ze met grind of kleinere steentjes om een zen-achtig element toe te voegen.

Gebruik stenen en rotsen die hun eigen natuurlijke kleur nog hebben en die niet bewerkt zijn om onnatuurlijke vormen aan te nemen. De Shizen (natuurlijke uitstraling) is erg belangrijk in het tuinontwerp.

Planten

Een Japanse tuin bestaat uit de perfecte mix van levende (planten) en niet-levende elementen (rotsen, grind, water). Wanneer je je niet-levende elementen hebt uitgezocht, is het tijd om je te focussen op de levende onderdelen. De keuze van de planten voor in jouw tuin is cruciaal voor het vormgeven van de gewenste sfeer.

Het is bij het kiezen van de Japanse tuin planten belangrijk dat je planten kiest die niet enkel goed passen bij het ontwerp dat je in je hoofd hebt, maar ook bij het Nederlandse klimaat. Enkele populaire planten keuzes zijn: dwergversies van Japanse esdoorns, kersenbloesems of dennen. Ook varens en struiken als bamboe of azalea’s worden graag gezien in Japanse tuinen. Eén van de populairste en meest voorkomende bodembedekkers in een Japanse tuin is mos. Een goedkope en effectieve plant! 

Ontwerp en layout

Bij het maken van een plan, ontwerp en layout is het belangrijk om alle basisprincipes van het Japanse tuinontwerp mee te nemen. Denk dus goed na over het verwerken van asymmetrie, eenvoud, natuurlijke uitstraling, rustgevende leegte en mysterie. Samen moeten al deze elementen een harmonieus geheel vormen.

Met een duidelijk plan kun je beginnen met ontwerpen. Neem hier ook vooral de tijd voor. Het Japanse tuinontwerp is iets wat je onder de knie moet krijgen, dus kijk niet gek op als je meerdere schetsen moet maken om op het perfecte ontwerp uit te komen.  

Bouw de Japanse tuin

Wanneer je een keuze hebt kunnen maken kun je beginnen met het bouwen van je tuin. Koop alle materialen die je nodig hebt en ga van start. Leg een vijver aan of plaats stenen en grind op de gewenste plek. Voeg verschillende soorten planten toe en creëer paden. Nogmaals, zorg ervoor dat alles mooi in balans is. Less is more!

Het onderhoud van je mini Japanse tuin

Om de schoonheid van de mini Japanse tuin te behouden, is het belangrijk om de tuin regelmatig te onderhouden. Denk hierbij aan het snoeien van struiken en komen, het harken van het zand of grind en het verwijderen van onkruid bij de Japanse potplanten. Besproei de tuin en zorg er in het geval van een vijver voor dat het water schoon blijft.

Het klinkt misschien als veel werk, maar niets is minder waar. Het onderhouden van een traditionele tuin is veel meer werk! 

Een mini Japanse tuin is de perfecte manier om te genieten van de rust en sereniteit van een Japanse tuin, maar dan op een kleinere schaal. Het vergt enige planning en ontwerp, maar het eindresultaat is een prachtige tuin die jarenlang kan worden genoten. Of het nu op het balkon van een appartement of in een kleine hoek van een tuin is, een mini Japanse tuin is een unieke en prachtige toevoeging aan iedereens leven. Vooral aan de levens van mensen die op zoek zijn naar een bron van rust en kalmte.

Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs