Wat zijn goede alternatieven voor vouwdeuren?

Vouwdeuren zijn erg populair in de wereld van interieur. Ze zijn vooral erg geschikt voor kleine ruimtes. Een vouwdeur neemt namelijk niet even veel ruimte in als een traditionele deur. Het kan echter voorkomen dat vouwdeuren niet jouw voorkeur hebben. Zo kan het niet helemaal passen bij je stijl of is je woonruimte groot genoeg voor een ander soort deur. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende alternatieven voor vouwdeuren.

Beste alternatieven voor vouwdeuren?

Wat is nu precies het beste alternatief voor een vouwdeur? Wij geven je niet een, twee of drie verschillende opties, maar we presenteren de zes beste alternatieven!

1. Schuifdeuren

Een van de meest voor de hand liggende alternatieven voor vouwdeuren zijn schuifdeuren. Net als vouwdeuren zijn schuifdeuren perfect voor kleinere woonruimtes waarin elke vierkante centimeter optimaal gebruikt moet worden. De naam zegt het al, maar schuifdeuren glijden langs de muren en openen dus niet naar binnen of buiten. Schuifdeuren zijn een veelzijdig alternatief. Ze zijn namelijk in veel verschillende materialen te verkrijgen.

2. Japanse Shoji-deuren

Ben jij een fan van een minimalistisch interieur? Dan zijn Japanse Shoji-deuren wellicht een goed alternatief op de vouwdeur. De deuren zijn gemaakt van hout en rijstpapier en laten veel natuurlijk licht door, terwijl ze tegelijkertijd nog voldoende privacy bieden. De sfeer in huis wordt gelijk een stuk rustiger wanneer je de Shoji-deuren laat installeren.

3. Pivot-deuren

Heb jij voldoende ruimte in je woning? Dan zijn pivot-deuren een erg leuke en moderne toevoeging aan jouw interieur. In plaats van scharnieren aan de zijkant te plaatsen, zoals bij een traditionele deur, draaien de pivot-deuren rond een punt aan de boven- en onderkant van de deur. Dit zorgt ervoor dat de deur opent naar zowel binnen als buiten!

4. Roldeuren

Roldeuren worden vooral gebruikt in winkels en garages, maar zijn ook prima in te zetten in kantoor- of woonruimtes. Net als vouwdeuren zijn roldeuren erg ruimtebesparend en veelzijdig, ze bieden dus een fantastisch alternatief voor de traditionele deur en de vouwdeur.

5. Barn deuren

Barn deuren, ook wel schuurdeuren genoemd, zijn terug te vinden in de woningen van velen. Niet alleen voegen dit type deuren veel persoonlijkheid en sfeer toe aan je woning, ook zijn de barn deuren erg ruimtebesparend. De deuren rollen namelijk open en dicht via een rail die boven de deuropening geplaatst wordt.

6. Klapdeuren

Wil jij ruimte besparen en je woning een persoonlijk en uniek tintje geven? Kies dan voor klapdeuren! Je kent ze vast wel uit cafés of Western films. Dit type deuren zijn traditioneel van hout, maar vandaag de dag zijn ze te verkrijgen in allerlei soorten materialen, kleuren en formaten. De klapdeuren zijn een goed alternatief voor vouwdeuren.

Waar moet je op letten bij het kopen van deuren?

Welke van bovenstaande deuren je voorkeur ook heeft, het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren wanneer je een deur koopt. Maar om welke factoren gaat het precies en waar dien je op te letten bij het kopen van een deur?

De materialen

Bovenstaande deuren zijn in allerlei verschillende materialen te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, glas, aluminium, PVC, staal of een combinatie van diverse materialen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van de materialen die jij overweegt. Deze voor- en nadelen kunnen slaan op je persoonlijke voorkeuren, maar ook op het onderhoud of de geluidsisolatie.

De stijl en het ontwerp

Het is natuurlijk van groot belang dat de deuren die je koopt goed passen bij het interieur van je woning. Kies dus voor een materiaal, stijl, kleur en ontwerp die passen bij je persoonlijke voorkeur. Of je nu kiest voor een minimalistische stijl of een klassiek ontwerp, de deuren moeten de esthetiek van je ruimtes aanvullen.

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Bespaar je graag geld op de lange termijn? Let dan goed op de factoren energie-efficiëntie en duurzaamheid. Een goede isolatie is namelijk erg belangrijk voor de energie-efficientie van een deur. Hoe beter de isolatie-eigenschappen, hoe minder last je hebt van tocht en wisselende temperaturen!

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een deur die lang meegaat. Zo kun je jarenlang genieten van een deur en vermijd je dat je binnen enkele maanden weer geld uit moet geven aan een nieuw exemplaar. Houdt dus rekening met de materialen. Sommige kunnen namelijk vatbaar zijn voor vocht, schade of vereisen veel onderhoud.

Jouw persoonlijke budget

Een van de belangrijkste factoren die een rol speelt bij het kopen van een deur is jouw persoonlijke budget. De kosten van bovenstaande deuren kunnen namelijk erg van elkaar verschillen afhankelijk van het materiaal, maatwerk en de stijl. Stel dus vooraf een budget vast en ga op zoek!

Garantie

Wanneer je een deur koopt, is het aan te raden om goed te kijken naar de garantie die wordt aangeboden door de leverancier of fabrikant. Je wilt bij zo’n grote aankoop namelijk gerust worden gesteld. Een goede garantie kan hiervoor zorgen! 

Door goed op bovenstaande factoren te letten wanneer je je op de woonboulevard bevindt, zul je een deur kunnen kopen die niet alleen mooi is en bij je interieur past, maar die aansluit bij je behoeften en functioneel en duurzaam is.

Alternatief voor vouwdeur

Er zijn enorm veel alternatieven voor vouwdeuren die stuk voor stuk kunnen worden aangepast aan jouw specifieke wensen en behoeften. Van pivot-deuren tot schuifdeuren en van klapdeuren tot roldeuren, de opties zijn eindeloos! De keuze is aan jou… Houd hierbij echter rekening met belangrijke factoren als het materiaal, jouw budget en de duurzaamheid van de deuren.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs