De keuken is lange tijd een centrale plek in huis geweest, en dat is geen wonder; dit is waar de familie vaak samenkomt voor koffie en diner. Hierdoor is de keuken een van de plekken in huis die het meest gerenoveerd wordt. Als je vernieuwingen aan de keuken wilt aanbrengen, kan nieuw behang of een nieuwe kleur op de muren al een oplossing zijn. Ook is het mogelijk om de kastdeuren in een andere kleur te verven. Maar waar moet je aan denken als je de hele keuken wilt renoveren, en vooral als je een meer drastische renovatie wilt?

Klusjes die je zelf kunt klaren 

De reeds genoemde eenvoudigere renovatiewerkzaamheden zoals behangen en verven, kun je eenvoudig zelf uitvoeren. Plafond- en vloerlijsten kunnen op dezelfde manier als kastdeuren in een andere kleur geschilderd worden. Ook het opnieuw leggen van de vloer is geen probleem. Sommige oude keukens hebben versleten tapijten, en in dat geval is het raadzaam om deze te vervangen voor een nieuwere ondergrond. Al deze maatregelen doen ongelooflijk veel voor het gevoel van de keuken, en vereisen eigenlijk niet zoveel werk.  

Timmerwerk 

Als je een beetje handig bent, kun je bij het verbouwen van de keuken het timmerwerk ook zelf doen. Het is heel goed mogelijk om zelf oude, versleten kasten te verwijderen en nieuwe vast te spijkeren. Hier is echter wel planning voor nodig, waarbij het belangrijkste is om de juiste afmetingen van de keuken en de beschikbare ruimte te weten. Het kan echt geen kwaad om een ​​paar keer te veel te meten, zodat je zeker weet dat je de juiste afmetingen hebt. Meet zowel de muren als de oude kasten op. Zorg er voor aanvang van de werkzaamheden voor dat je via mastertools.nl de juiste gereedschappen in huis hebt. 

Klussen waar je hulp bij nodig hebt 

Tenzij je een erkende elektricien of loodgieter bent, heb je echt hulp nodig bij het elektriciteits- en loodgieterswerk als je de keuken renoveert. Dit is erg belangrijk, omdat je anders grote problemen kunt krijgen met zowel elektrische storingen als waterlekken. In een keuken wordt veel aangesloten op zowel water als elektriciteit, bijvoorbeeld het fornuis, de oven en de vaatwasser. Vooral wanneer je contacten en schakelaars wilt verplaatsen of uitbreiden, moet je hier een professional voor inschakelen. Ook het leidingwerk voor keukenkranen is erg lastig, en er kunnen lekkages ontstaan ​​als de werkzaamheden niet correct uitgevoerd worden. 

Voorbereiding 

Bij het renoveren van de keuken moet je een plan hebben van wat er gedaan moet worden, en hoe. Het allerbeste is om je ideeën op een schets te zetten. Of je nu een computerprogramma gebruikt om de nieuwe keuken in kaart te brengen of op de traditionele manier met papier en potlood, een tekening of schets is een noodzaak. Door te schetsen denk je automatisch dieper na over je plan, en kun je eventueel ideeën aanpassen. Het planningswerk is ook de helft van het plezier, net als het plannen van een mooie reis of iets anders waar je naar uitkijkt!