Laminaat afwerken bij de dorpel doe je zo!

Het leggen van laminaat is helemaal niet lastig als je een beetje handig bent. Op een zaterdagmiddag kun je al een mooie laminaatvloer plaatsen in je ruimte. Ondanks dat het leggen niet moeilijk is, is het lastigste deel de dorpel. Je wil namelijk niet dat het laminaat prachtig gelegd is, maar niet mooi is afgewerkt bij de dorpel. Hoe kun je het beste laminaat afwerken bij de dorpel?

Deze kleine vliegjes in huis kunnen een groot probleem zijn!

Het belang van een dorpel

Een dorpel of een drempel heeft een belangrijke functie bij je laminaatvloer. De dorpel is gemaakt van metaal, hout, steen of kunststof en wordt tussen een kozijn geplaatst. De meest voorkomende plek waar de dorpel voorkomt is een deurkozijn. 

De dorpel is belangrijk voor het voorkomen van kou, tocht of geluid tussen twee ruimtes. Het kan bovendien een overhang creëren als je gebruikmaakt van twee verschillende vloeren. Als je in de keuken vloertegels hebt, maar in de woonkamer laminaat, dan zorgt de dorpel voor een mooie afscheiding van de twee vloeren.

Moet je metselmortel met of zonder kalk gebruiken? Ontdek het hier!

Laminaat afwerken bij dorpel

Vrijwel elke woning heeft een of meerdere dorpels aanwezig. Om laminaat mooi af te werken bij de dorpels, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. De opties zijn volledig afhankelijk van de hoogte en de breedte van de betreffende dorpel. 

  • Dorpel afwerken met plinten
    Een veelgekozen methode is om de dorpel af te werken met plinten. Deze plinten worden veelal gemaakt van smalle stroken hout of kunststof. Je kunt deze gemakkelijk langs de randen van je vloer plaatsen, zodat de naden tussen de dorpel en je laminaat bedekt worden. Het is hierbij belangrijk dat je de plinten op maat zaagt, waarna je ze aan elkaar lijmt of bevestigd met spijkers. Op deze manier kun je een nette en strakke afwerking creëren, die ook een bescherming biedt voor eventuele beschadigingen.
  • Gebruikmaken van overgangsprofielen
    Een andere veelgekozen methode is om je laminaat bij de dorpel af te werken door middel van overgangsprofielen. Deze overgangsprofielen worden over het algemeen gemaakt van metaal of kunststof. Ze bestaan uit strips, die over de dorpel heen geplaatst kunnen worden. Hierdoor kun je een mooie overgang creëren tussen de dorpel en de laminaatvloer. De overgangsprofielen zijn beschikbaar in verschillende maten, kleuren en soorten. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor verschillende hoogteverschillen. De profielen kunnen bevestigd worden met pluggen, lijm of schroeven. De bevestigingsmethode is afhankelijk van je type profiel en de ondergrond.
  • Laminaat afwerken bij deur met kit  Je kunt ook gebruikmaken van kit bij laminaat leggen rondom een dorpel. Deze kut is een flexibele en waterdichte pasta, die je tussen de kieren en de dorpel spuit. De kut zal de kieren afdichten en opvullen. Deze speciale kit is beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor je kunt zorgen voor een mooie afwerking. De kit kan gladgestreken worden met een natte vinger of een spatel. Na het bevestigen van de kit is je laminaat voorzien van een naadloze en waterdichte afwerking. Hierdoor voorkom je slijtage bij zowel de vloer als de dorpel. 

 

Ontdek de voordelen van een Sunshower in je badkamer!

De hoogte van je dorpel

Als je jouw laminaat mooi af wil werken bij de dorpel dan is het van groot belang om rekening te houden met de hoogte van de dorpel. Op het moment dat de drempel hoger is dan het laminaat, dan is het belangrijk dat de vloer niet te strak tegen de dorpel bevestigd is. Als je het laminaat namelijk te strak tegen de dorpel bevestigt, dan kan de vloer bol gaan staan of krimpen. Dit heeft te maken met de temperatuurverschillen die kunnen ontstaan. 

 

Is je dorpel lager bevestigd dan je laminaatvloer? Dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je vloer niet te ver boven de dorpel uitsteekt. Op het moment dat hij te ver boven de dorpel uitsteekt, dan kan de vloer gaan kraken of in het ergste geval beschadigen. Hierom is het belangrijk dat de vloer altijd netjes op maat gezaagd wordt. Op deze manier zorg je ervoor dat hij netjes aansluit op de dorpel. Hierna kun je het laminaat mooi afwerken met plinten, profielen of een kit. 

Neem je tijd voor het afwerken van laminaat

Op het moment dat je het laminaat mooi wil afwerken rondom de dorpel, dan is het belangrijk om niet overhaast te werk te gaan. Te snel werken kan namelijk zorgen voor een minder mooie afwerking. Het is van groot belang dat alles netjes op maat gezaagd wordt, voordat het bevestigd wordt. Hierdoor creëer je de mooiste resultaten.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs