Metselmortel: met of zonder kalk?

10683749994_5c5a1199e3_b

Heb jij een groot (of klein) bouwproject op de planning staan? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk metselmortel nodig. De keuze van de juiste metselmortel is hierin erg belangrijk. De grote vraag die bij veel mensen opkomt is ‘Moet ik metselmortel met of zonder kalk gebruiken?’. Deze keuze is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel gaan we hier dieper op in, zodat jij de beste keuze kunt maken voor je bouwproject. 

Wat is metselmortel?

Voordat we kunnen kijken naar welk type metselmortel het beste is, is het belangrijk om goed te weten wat metselmortel precies is. Het is een mengsel dat wordt gebruikt om stenen, bakstenen of beton te verbinden in metselwerk.

Over het algemeen bestaat metselmortel uit een mix van water, zand en cement. De toevoeging van kalk is een erg gangbare praktijk die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende bouwtechnieken. 

Metselmortel met kalk

Zoals net genoemd wordt kalk vaak aan metselmortel toegevoegd. Dit gebeurt vanwege de positieve eigenschappen van kalk. Benieuwd naar de voordelen van kalk in metselmortel?

Flexibiliteit

De toevoeging van kalk zorgt ervoor dat de mix van water, zand en cement een stuk flexibeler wordt. Metselmortel met kalk is dus vooral handig bij klussen in oudere gebouwen die kunnen bewegen. De flexibiliteit van de mortel voorkomt scheuren in het metselwerk. 

Waterdampdoorlatendheid

Mortel met kalk ademt. Dit houdt in dat het vocht van opnemen, maar dit ook weer kan vrijgeven. Kalkmortel kan dus een effectief hulpmiddel zijn om vochtproblemen in de muren te voorkomen. 

Zelfherstellend vermogen

Kalk heeft de eigenschap om zichzelf tot zekere hoogte te herstellen. Kleine scheurtjes kunnen als het ware ‘genezen’ als gevolg van de langzame carbonatatie van de kalk. 

Metselmortel zonder kalk

Metselmortel met kalk heeft dus verschillende voordelen. Echter is het soms beter om te kiezen voor mortel zonder kalk. Dit verschilt echter per project. De redenen om metselmortel zonder kalk te gebruiken zijn de volgende:

Sterkte

Het verschil tussen metselmortel met en zonder kalk is dat mortel zonder kalk over het algemeen een stuk sterker is dan kalkmortel. Voor sommige bouwprojecten is het nodig om een hogere druksterkte te gebruiken. 

Snellere uitharding

Moet jouw bouwproject snel afgerond zijn? Dan is het aan te raden om mortel zonder kalk te gebruiken. Deze cementmortels harden namelijk een stuk sneller uit. Dit is handig voor projecten met een naderende deadline. 

Weerbestendigheid

Cementmortel is in vergelijking met kalkmortel een stuk beter bestendig tegen zware weersomstandigheden zoals extreme regen-, hagel-, of sneeuwbuien, hoge temperaturen en stormen. 

Met of zonder kalk?

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen mortel met en zonder kalk, ben je vast benieuwd naar de toepassing ervan? De keuze tussen cementmortel en kalkmortel hangt hier namelijk van af. 

Voer je een bouwproject uit in oude of historische gebouwen? Dan is metselmortel met kalk de beste keuze wegens de flexibiliteit, waterdampdoorlatendheid en zelfherstellend vermogen. Voer je een nieuwbouwproject uit? Dan is het slim om te kiezen voor cementmortel wegens de sterkte en snelle uithardingstijd. 

Het belang van de juiste verhoudingen

Of je nu kiest voor kalkmortel of cementmortel, de verhoudingen tussen het zand, het cement, het water en de kalk zijn enorm belangrijk. Cruciaal eigenlijk! Een mengsel met de onjuiste verhoudingen kan leiden tot problemen die zich pas later presenteren tijdens je bouwproject. Denk hierbij aan een verminderde sterkte, slijtage en structurele problemen. 

Denk aan het milieu

Bij het kiezen van het type mortel dat je gaat gebruiken is het belangrijk om rekening te houden met de impact die het maakt op het milieu. Over het algemeen is kalkmortel een stuk milieuvriendelijker dan pure cementmortel. 

Esthetische Overwegingen

Bij elk bouwproject speelt esthetiek natuurlijk een grote rol. Dit is ook een factor die een rol speelt bij de keuze van het type mortel dat je gaat gebruiken. Kalkmortel biedt een traditionele en rustieke uitstraling. Dit past goed bij natuursteen en is geschikt voor historische gebouwen. Cementmortel is perfect voor nieuwbouw vanwege de moderne uitwerking. 

Conclusie

De keuze tussen metselmortel met of zonder kalk hangt af van verschillende factoren, waaronder je project, de gewenste esthetiek, structurele eisen en milieuoverwegingen. Kalkmortel biedt voordelen op het gebied van flexibiliteit en ademend vermogen, terwijl cementmortel een hogere sterkte en snellere uithardingstijd biedt. Een zorgvuldige overweging van deze factoren helpt je de juiste keuze te maken voor je bouwproject. Veel klusplezier!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs