Waterleiding ontluchten? Zo werkt het

Als we het hebben over waterleiding in verwarmingsinstallatie, dan moet deze goed ontlucht worden. In nieuwe installaties, maar ook in bestaande installaties moet de waterleidingen soms ontlucht worden. In deze blog lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Zelf waterleiding ontluchten, kan dat?

Een waterleiding ontluchten van de CV-installatie hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wel moet je in bestaande gebouwen wel geluk hebben met de installatie. Als je de waterleiding gaat ontluchten, dan doe je dit bij de radiator die het hoogste in gebouw hangt.

Lucht is lichter, dan water en zal dus altijd omhoog willen gaan. Als het leidingwerk volgens de richtlijnen aangelegd is, dan zal alle lucht zicht verzamelen bij de hoogste radiator. Het ontluchten van de waterleiding doe je door het nippeltje op de radiator open te draaien.

Laat de lucht ontsnappen uit de radiator tot dat er water naar buiten druppelt. Dan is alle lucht uit de waterleiding. Dit is hoe je een waterleiding moet ontluchten:

  •         Controleer of het leiding werk goed aangesloten is;
  •         Zorg dat het water in de installatie afgekoeld is (verwarming uit);
  •         Ontlucht bij het hoogste punt in de installatie;
  • Vul de installatie bij totdat je voorschreven bedrijfsdruk van de ketel bereikt.

Klappende waterleiding ontluchten

Dan heb we in gebouwen ook nog de tapwaterleiding. Dit is het drinkwater dat gebruikt wordt om te douchen, maar ook om de was- en vatwasmachine van water te voorzien. In deze installatie wil je ook zo min mogelijk lucht hebben zitten. Het klappende geluid dat je soms hoort is waterslag en dit wil je niet in je waterinstallatie hebben.

Als er lucht in de leidingen zitten, dan heb je snel last van waterslag. Bijvoorbeeld wanneer de pomp van de wasmachine aangaat. Een grote hoeveel water wordt in één keer weggezogen en dit zorgt voor het klappende geluid. Waterslag kan serieuze schade toebrengen aan leidingen en componenten.

Deze waterleiding kun je ook zelf ontluchten, maar het werkt anders, dan bij een verwarmingsinstallatie. Volg onderstaande stappen als je de klappende waterleiding wilt ontluchten:

  •         Draai de hoofdkraan van het water dicht;
  •         Laat bij het laagste punt het water uit de installatie lopen;
  •         Laat het water lopen, tot dat het klappende geluid verdwenen is;
  •         Draai de aftapkraan weer dicht;
  •         Draai de hoofdkraan open en het water loopt weer normaal door je leidingen;
  •         Controleer na de hand altijd of er schade ontstaan is door de waterslag.

Wat zijn de kosten om waterleiding te ontluchten?

Als je het niet zelf wilt doen, dan kun je ervoor kiezen om de waterleiding te laten ontluchten. Wanneer je dit laat doen, dan ben je al gauw 100 euro kwijt. Je kunt je dus afvragen of je dit moet laten doen, want het is maar een klein werkje.

Bekijk deze video over hoe je een waterleiding moet ontluchten. Met deze video zie je precies, hoe je zelf de waterleiding kunt ontluchten. Zo voorkom je een dure rekening en leer je ook nog eens een hoop.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs