Een gebitsprothese, bekend als kunstgebit, is een tandheelkundig hulpmiddel dat ontbrekende tanden vervangt. Sommige mensen dragen een volledige prothese, anderen hebben slechts een gedeeltelijke nodig. Deze laatste groep mist een aantal tanden en heeft geen volledig kunstgebit nodig.

Tandbederf, tandvleesproblemen of ongelukken kunnen leiden tot tandverlies. Mensen met een kunstgebit ervaren vaak gevoelens van schaamte, vooral jongere mensen die zichzelf nog niet als oud beschouwen. Het is belangrijk te weten dat je niet alleen bent. Verscheidene bekende mensen dragen namelijk een (deels) kunstgebit. Lees hier meer over bekende personen met een gebitsprothese.

Beroemdheden met een kunstgebit

Het is echter lastig precies te achterhalen wie wel of geen kunstgebit heeft. Sommigen hebben weliswaar aanpassingen aan hun gebit gedaan, maar dat betreft niet altijd een volledig kunstgebit. We hebben ons best gedaan en een aantal voorbeelden gevonden, inclusief bekende mensen met andere tandheelkundige aanpassingen.

#1 Clark Gable

Leeftijd: 59 jaar (1 februari 1901 – 16 november 1960)

Hoewel hij al geruime tijd niet meer leeft, was Clark Gable iemand die openlijk uitkwam voor zijn kunstgebit. Hij was er tevreden mee, ondanks dat hij op jonge leeftijd al een droeg.

Misschien vraag je je af wie Clark Gable is. Hij was een beroemde Amerikaanse acteur, vooral bekend om zijn iconische rol als Rhett Butler in de klassieke film ‘Gone with the Wind’. Gable was een van de grootste filmsterren in de jaren 30 en 40, en won een Academy Award voor Beste Acteur voor zijn rol in ‘It Happened One Night’. Zijn charismatische uitstraling en talent maakten hem geliefd bij het publiek over de hele wereld.

#3 Dave en Donny Roelvink

Leeftijd Dave: 29 jaar (13 maart 1994 – heden)

Leeftijd Donny: 25 jaar (17 december 1997 – heden)

De Roelvink-broers waren openhartig over hun streven naar een set stralend witte tanden. Beiden vlogen naar Turkije voor ‘facings’, een dun laagje dat over eigen tanden wordt geplaatst. Meestal kiezen mensen voor bijna onnatuurlijk witte tanden. Het ziet er gelikt uit, alsof alle tanden perfect recht naast elkaar staan.

Het bleek echter niet zo goed te zijn voor hun tanden. Ze zijn gevoeliger geworden en het proces is eigenlijk onomkeerbaar. Donny had te kampen met meerdere complicaties en heeft er zelfs spijt van. Toch verdienen beide heren lof voor hun openheid hierover. Beter het gelijk vertellen, nietwaar?