Nadelen van pampasgras: Dit moet je weten!

Pampasgras is een type gras dat te herkennen is aan zijn lange stengels met witte en zilverachtige pluimen. Pampasgras komt in de natuur voor tussen augustus en december. Waar je de lange stengels ook vaak tegenkomt, is in woningen en tuinen. Pampasgras wordt namelijk veel gebruikt als siergras, zowel in zijn natuurlijke vorm als in zijn gedroogde vorm. Het siergras is esthetisch aantrekkelijk, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

1. Grootte en spreiding

Ja, pampasgras voegt een uniek element toe aan elke woning en tuin, maar toch is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en spreiding van de plant. Met de potentie om een indrukwekkende hoogte van zo’n drie meter te bereiken, kan het elke tuin of ruimte veranderen in een landschap van pluizige stengels. Het siergras zal niet enkel groeien in hoogte, maar ook in breedte. Heb jij pampasgras in de tuin? Binnen de kortste keren kunnen enkele stengels uitgroeien tot een rimboe aan gras. Het uitgebreide wortelstelsel maakt het lastig om te beheersen, vooral in kleinere tuinen. Zorgvuldige planning en regelmatig onderhoud zijn essentieel om de groei van pampasgras te beheren.

2. Onderhoudsintensief

We noemden het net al even, maar een van de nadelen van pampasgras is dat het enorm belangrijk is om onderhoud uit te voeren aan het gras. Het verzorgen van pampagras is niet alleen van belang, maar ook daadwerkelijk essentieel! In het voorjaar moet je de planten snoeien, in de zomer dien je ze water te geven en in de koude herfst en winter zul je uren bezig zijn met het bundelen van het gras en het bedekken van de wortelkluit. Daarnaast moet je de planten goed beschermen tegen de weersomstandigheden. Pampasgras is dus enorm onderhoudsintensief en groene vingers zijn essentieel.

Allergieën en gezondheidsproblemen

Pampagras in de tuin of in huis kan ongewenste gezondheidseffecten hebben. De pluimen zitten vol met pollen en zijn een bekende trigger voor iedereen met hooikoorts. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus. Het is iedereen met een gevoeligheid voor pollen af te raden om pampasgras in huis of in de tuin te plaatsen. Een ander nadeel van pampasgras is dat de kleine haartjes bij aanraking voor huidirritaties kunnen zorgen. Dit resulteert in jeuk of roodheid. Wees je als plantenliefhebber dus bewust van dit soort mogelijke nadelen!

Cortaderia Selloana

Wij kennen het siergras als pampasgras, maar de Latijnse benaming van deze plant is Cortaderia Selloana. Net als veel andere Latijnse namen voor planten of dieren, kunnen de kenmerken ervan aan de naam worden vastgesteld. Zo is het Spaanse woord cortaderia afgeleid van deze plant. Cortaderia betekent ‘snijden’. Dit slaat op het blad van de plant, deze is namelijk erg scherp. De aanwezigheid van het pampasgras in huis of de tuin wordt daarom ook afgeraden wanneer er kinderen in de buurt zijn. Verder is het belangrijk om goed op te letten wanneer je bezig bent met tuinieren of het verplaatsen van de vaas waarin het gras tentoongesteld staat. 

Gevoelige plant

Pampasgras is een gevoelige grassoort. Dit is een van de nadelen van pampasgras. Overmatige hydratatie leidt al snel tot wortelrot. Dit is een probleem dat lange tijd onopgemerkt blijft en wanneer het duidelijk is dat de plant schade heeft opgelopen kun je er weinig meer aan doen. Wind leidt al snel tot windschade en een gebrekkige verzorging is al snel te zien. Ook trekken de karakteristieke pluimen van de plant veel stof en vuil aan. Hierdoor zal de grassoort er nooit zo vlekkeloos uitzien als op de foto’s die je online tegenkomt.

Brandgevaar?

Een van de nadelen van pampasgras is dat de grassoort enorm brandbaar is. In droge periode is het pampasgras enorm brandgevaarlijk. De dorre pluimen, bladeren en stengels zijn ontvlambaar, wat een potentieel gevaar oplevert tijdens het barbecueën in de tuin of bij de plaatsing van de planten bij een open haard. Een bewust gebruik en plaatsing van deze plantensoort in de tuin kan mogelijke risico’s minimaliseren, wat bijdraagt aan een veilige en aangename omgeving.

Nadelen pampasgras - een conclusie

Ja, pampasgras is een indrukwekkende grassoort die de aandacht van veel mensen grijpt. Liefhebbers staan te popelen om de grassoort te verwelkomen in hun tuin of in huis. Helaas zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan pampasgras, waardoor er geconcludeerd kan worden dat de grassoort niet geschikt is voor iedereen.

Zo kan het gras binnen de kortste keren je hele tuin overnemen wegens de grootte en de spreiding. Daarnaast is de plantensoort hartstikke onderhoudsintensief en gevoelig voor schade. Ben je toch bezig in de tuin? Dan moet je ook nog eens opletten op het scherpe blad van de grassoort. Pampasgras is daarnaast niet geschikt voor mensen met allergie gevoeligheid en in de zomer is het belangrijk om goed rekening te houden met de brandgevoeligheid van de plant.

Dat de grassoort nadelen kent, betekent echter niet dat het geen voordelen heeft. We willen je dus ook niet aansporen om geen pampasgras aan te schaffen, maar slechts behoeden voor de nadelen ervan. Het blijft een feit dat pampasgras een decoratief element is voor binnen en buiten. Iemand met groene vingers zal zeker in staat zijn om op de juiste manier met de grassoort om te gaan. Dit moet je dan vooral ook doen!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs