Kleine vliegjes in huis bij raam: hoe kom ik er vanaf?

insects

Het hebben van kleine vliegjes in huis, vooral in de buurt van ramen, kan een vervelend en jaarlijks terugkerend probleem zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke boosdoener en vertellen we je hoe je van dit ongedierteprobleem afkomt. 

Wie zijn de boosdoeners?

Heb je last van kleine zwarte vliegjes in huis bij het raam? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van klustervliegen. De kleine beestjes zijn te herkennen aan hun donkergrijze lijf met daarop korte goudkleurige haartjes. De beestjes zijn zo’n acht millimeter groot. De naam van de vliegen zegt het al, de insecten komen in clusters (groepen) voor. 

Deze minuscule vliegjes leven in de zomer buiten en hun larven parasiteren gedurende de warmere maanden op regenwormen. In het najaar dringen de vliegjes zich een weg naar binnen via openingen in gebouwen om daar te overwinteren.

In de lente, wanneer het warmer wordt, willen de vliegjes terug naar buiten. In hun zoektocht naar buiten komen ze vooral terecht in de buurt van ramen en de vensterbank. Ze worden namelijk aangetrokken tot het licht en de warmte. 

Een jaarlijkse herhaling

Het probleem met de klustervliegen kan zich jarenlang voort blijven doen. Klustervliegen hebben namelijk de eigenschap om elk jaar in hetzelfde gebouw te overwinteren. Dit komt doordat ze een bepaald feromoon achterlaten in het gebouw. Hierdoor voelt en ruikt het gebouw vertrouwd voor de insecten. 

Kleine vliegjes in huis: richten ze schade aan?

Veel mensen die last hebben van de klustervliegjes vragen zich af of de kleine vliegjes in huis schade kunnen aanrichten. We kunnen je enigszins geruststellen. De beestjes kunnen gelukkig niet steken of bijten. Daarnaast vreten ze ook niet aan meubels of kleding.

Wel kunnen de vliegjes oppervlakken verontreinigen met hun uitwerpselen. Ook zul je constant dode zwarte vliegjes tegenkomen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Ander ongedierte, zoals kevers, muizen of ratten, zijn namelijk constant op zoek naar voedingsstoffen. 

Het voorkomen van klustervliegen

Zoals al besproken is, komen de klustervliegen jaarlijks graag terug op dezelfde bestemming. Wel kun je een aantal dingen doen om klustervliegen te voorkomen. De hele kleine vliegjes in huis komen af op geur. Hoe zorg je ervoor dat deze geur geminimaliseerd wordt?

Ten eerste is het belangrijk om je huis zo schoon mogelijk te houden. De insecten geven namelijk de voorkeur aan panden die niet al te schoon zijn.

Ten tweede is het aan te raden om alle gaten, spleten en kieren te laten dichten door een professional. Zo kunnen de klustervliegen niet binnenkomen om te overwinteren. Laat dit dichten doen in een seizoen waarin de vliegen (nog) niet naar gebouwen trekken, bijvoorbeeld in de zomer.

Een derde manier om klustervliegen te voorkomen is door eten te bewaren in potten, dozen en bussen die allemaal goed afsluitbaar zijn. Zo komt er minder geur vanaf, waardoor klustervliegen iets minder snel op jouw woning of bepaalde ruimtes afkomen. 

Een goede ventilatie is enorm belangrijk. Een goede luchtcirculatie helpt om de vochtigheid in je woning te verminderen. Hoe lager de luchtvochtigheid in jouw woning, hoe minder aantrekkelijk deze plek is voor de kleine vliegjes.

Zit je echt niet te wachten op de klustervliegen en ben je bereid om alle preventiemiddelen in te zetten? Vergeet dan ook niet de toevoeging van natuurlijke roofdieren. Je kunt het introduceren van natuurlijke roofdieren introduceren. Denk hierbij aan kleine spinnetjes die de vliegjes opeten of bepaalde planten die vliegjes opeten (de vleesetende plant) of afstoten (citroengeraniums of lavendel). 

De verschillende bestrijdingsmethoden

Hoe kun je de kleine zwarte vliegjes in huis bestrijden? Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Zowel natuurlijk als chemisch. Wij raden aan om te beginnen met de dode vliegjes en de uitwerpselen van de levende klustervliegen. Dit probleem kun je namelijk simpel oplossen met een stofzuiger!

Natuurlijke bestrijdingsmethoden

 • Azijnval
  Vul een kom met appelazijn en een paar druppels afwasmiddel. De kom dek je vervolgens af met plasticfolie. In de folie prik je een aantal gaatjes die groot genoeg zijn voor de vliegjes om door te kunnen. De klustervliegen worden aangetrokken door de geur van de azijn en verdrinken in de vloeistof.
 • Rode wijnval
  Deze val werkt op dezelfde wijze als de azijnval. Vervang de appelazijn enkel met rode wijn en voilà!

 • Fruitval
  Wederom is de fruitval een mooie variant op bovenstaande vallen. Plaats overrijp fruit in een kom en dek deze af met folie. De vliegen komen op de sterke geur af en kunnen niet ontsnappen.

 • Kruidnagel
  Vliegjes houden niet van de sterke geur van kruidnagel. Je kunt dus een schaaltje met verse kruidnagels in de buurt van het raam plaatsen. Dit houdt de boosdoeners op afstand. 

Chemische bestrijdingsmiddelen

Zijn de natuurlijke methoden niet effectief (genoeg)? Dan kun je overwegen om chemische oplossingen te gebruiken.

 • Insectenspray
  Gebruik een insectenspray die specifiek gericht is op vliegende insecten. Zorg er altijd voor dat je de instructies op de verpakking nauwkeurig volgt. Dek je mond en ogen enigszins af. De chemicaliën in de insectenspray zijn namelijk erg ongezond voor de mens.

 • Vliegenstrips
  Het is handig om een aantal plakstrips in de buurt van de ramen te plakken. De vliegjes zullen landen op de lijmlaag en niet meer weg kunnen vliegen. 

Concluderend: als je last hebt van kleine zwarte vliegjes rond de ramen van jouw woning, zijn het hoogstwaarschijnlijk klustervliegen die zich aangetrokken voelen tot het licht en de warmte van buitenaf. Hoewel ze niet kunnen bijten, kunnen ze uitwerpselen achterlaten en kan hun aanwezigheid andere ongedierte aantrekken.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de vliegjes te voorkomen of te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonhouden van je woning, het verbeteren van de ventilatie, het dichten van toegangspunten en het gebruiken van natuurlijke roofdieren en vijanden. Ook kun je aan de slag met zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen om op een effectieve manier van de vliegjes af te komen. 

Al met al, de kleine vliegjes in huis bij raam zijn irritant, maar er zijn voldoende manieren om ervoor te zorgen dat de vliegjes volgend jaar ergens anders overwinteren! 

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs