Kleine kevertjes in huis – Wat doen?

Kleine kevertjes in huis kunnen een bron van irritatie en overlast zijn voor bewoners, vooral als er sprake is van een plaag. Dergelijke kevertjes kunnen schade aanrichten aan voedselvoorraden, textiel en boeken. Om deze reden probeert men bij het aantreffen van kleine torretjes in huis direct actie te ondernemen voor bestrijding en preventie. Lees de tekst hieronder goed door om meer te weten te komen over kleine kevertjes in huis, hoe je ze herkent en hoe je ze op een effectieve manier kunt bestrijden.

Wat zijn kleine kevertjes in huis?

Kleine kevertjes in huis kunnen het beste omschreven worden als kleine insecten die behoren tot de keverfamilie. Er zijn verschillende soorten kevers die je in huis kunt tegenkomen. Deze kevers variëren in grootte, kleur en gewoonten. Over het algemeen worden kleine torretjes in huis als ongenode gasten in onze leefruimtes beschouwd.

Plaag-kevers-in-huis

Waarom zijn kleine kevertjes in huis lastig?

Kleine kevertjes in huis kunnen om verschillende redenen lastig zijn, maar voornamelijk vanwege:

 1. Schade aan je spullen
 2. Hygiëneproblemen
 3. Besmetting van voedselvoorraad
 4. Psychologische stress

Reden 1: Schade: De schade die ze aan spullen richten. Denk aan kleding, boeken, documenten, textiel en tapijten. Deze kleine torretjes die je in je huis vindt voeden zich vaak met organisch materiaal en kunnen gaten en vlekken achterlaten.

Reden 2: Hygiëne: Kevers kunnen bacteriën verspreiden, vooral wanneer ze in contact komen met verschillende oppervlakken in je huis. Deze kleine torretjes kunnen hygiëneproblemen veroorzaken en de luchtkwaliteit in je huis beïnvloeden. Bewoners en gasten met allergieën kunnen hierdoor meer last krijgen van symptomen zoals niezen, hoesten en ademhalingsproblemen.

Reden 3: Voedselvoorraad besmetting: Meelkevers en andere keversoorten als rijstkevers en graankevers kunnen voedselvoorraden besmetten vanwege hun liefde voor granen. Dat kan vervolgens leiden tot verspilling van producten en potentiële gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer de voorraden besmet raken met de uitwerpselen en lichaamsdeeltjes van de kevers.

Reden 4: Psychologisch ongemak: Het zien van kleine kevertjes in huis kan psychologische stress veroorzaken. Het kan voorkomen dat bewoners zich ongemakkelijk voelen over de hygiëne van hun leefruimte, maar de aanwezigheid van ongedierte kan ook leiden tot gevoelens van afschuw en zorgen. Het is belangrijk om keverplagen serieus te nemen om ernstige stress te voorkomen.

Kleine kevertjes in huis herkennen

Om kleine torretjes in huis op de juiste manier te bestrijden, is het essentieel om ze te kunnen herkennen. Door te leren hoe je kleine kevertjes kunt herkennen en begrijpen wat hen aantrekt, kun je preventieve maatregelen nemen om hun aanwezigheid te minimaliseren. De meest voorkomende soorten kevers die je in huis kunt tegenkomen zijn:

 • Meelkevers: Deze kleine bruine kevertjes in huis hebben een ovale vorm. Ze zijn vaak te vinden in voorraadkasten.
 • Boekenplank kevers: Deze kleine zwarte kevertjes in huis zijn meestal donkerbruin tot zwart van kleur. Het gaat om kevers met een platte, rechthoekige vorm die vaak te vinden zijn in oude boeken en documenten.
 • Tapijtkevers: Tapijtkevers zijn klein en hebben een ronde vorm. Deze kevertjes zijn vaak harig. Tapijtkevers brengen vaak schade toe aan textiel, waaronder kleding en tapijten.
 • Spektorren: Deze kleine kevertjes in huis zijn plat en langwerpig. Het gaat om bruine kevers die antennes aan de voorzijde van hun lichaam hebben. Spektorren vind je vaak in vochtige, donkere ruimtes zoals kelders en badkamers.

Effectieve tips voor bestrijding

Als je eenmaal kleine torretjes in huis hebt aangetroffen, dan is het tijd om actie te ondernemen en om te voorkomen dat er een plaag komt. Om van kleine torretjes in je woning af te komen, zijn er talloze effectieve bestrijding tips.

Grondige schoonmaak in huis

Begin met een grondige schoonmaak van je huis, vooral op de plekjes in huis waar je kevers hebt gezien. Zorg er daarnaast voor dat er geen voedselresten rond liggen en voorkom zaken als stof en vocht binnenshuis.

Voedselvoorraad controleren

Bewaar voedsel in luchtdichte containers om besmetting te voorkomen. Controleer daarnaast regelmatig op tekenen van kevers in voorraadkasten om een ongewenste plaag en uiteindelijk ook verspilling van je voorraad te voorkomen.

Let op textiel

Heb je tapijtkevers in huis, dan is het belangrijk om regelmatig grondig te wassen en stofzuigen. Denk bij textiel aan kleding, tapijten en gordijnen. Door je textiel schoon te houden stimuleer je het verwijderen van larven en eieren.

Natuurlijke afweermiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke afweermiddelen die je kunt proberen om kleine kevertjes op een milieuvriendelijke manier op afstand te houden, waaronder citroen- of sinaasappelschillen, kruidnagel, lavendelolie en azijn. Je kunt dergelijke middelen op strategische locaties in je huis plaatsen, zoals bij deuren, ramen en mogelijke toegangspunten voor kevers.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Als de plaag aanhoudt, dan kun je het gebruik van niet-giftige chemische bestrijdingsmiddelen overwegen. Er zijn genoeg milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar voor het beheersen van keverplagen. Kies voor middelen die specifiek zijn ontworpen voor de bestrijding van kevers en volg altijd de instructies op het etiket.

Schakel een expert in

Lukt het niet om de plaag onder controle te houden of houdt de plaag lang aan, dan kun je er ook voor kiezen om professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Deze experts hebben de ervaring, expertise en middelen om het probleem effectief aan te pakken.

Preventie voor kleine kevertjes in huis

Voorkomen is altijd beter dan genezen als het gaat om kleine kevertjes in huis. Wij hebben hieronder enkele preventieve maatregelen geplaatst die je kunt gebruiken ter preventie:

 • Houd het huis schoon.
 • Bewaar voedsel in luchtdichte containers.
 • Controleer regelmatig textiel op tekenen van kevers en larven.
 • Was en stofzuig textiel regelmatig om eieren en larven te voorkomen.
 • Houd je huis zo schoon en droog mogelijk.
 • Controleer de buitenkant van je huis op mogelijke toegangspunten voor kevers.
 • Verwijder organisch afval regelmatig.
 • Onderhoud je tuin en je tuinmeubilair.
 • Zorg voor voldoende luchtcirculatie en ventilatie in je huis.

Door deze preventieve maatregelen te volgen en snel in te grijpen als je tekens van kleine kevertjes in huis opmerkt, kun je de overlast beperken en je huis vrijhouden van deze ongewenste gasten. Zo geniet je al gauw van een rustige en schone woning, zonder de aanwezigheid van deze lastige en ongewenste torretjes in huis.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs