Wat is toch dat geluid van mijn waterleiding bij het openen van mijn kraan?

Je kent het misschien wel… je draait de kraan open en je hoort een vreemd krakend of piepend geluid in je waterleidingen. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent die hier last van hebt. Wat is de oorzaak van dit ongemak precies? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak van het geluid van de waterleiding bij het openen van de kraan en gaan we op zoek naar oplossingen!

De oorzaken van geluid in waterleidingen

Helaas is een klapperende waterleiding niet één, twee, drie opgelost. Eerst moet je namelijk op zoek naar de oorzaak ervan.

Waterslag

Hoor jij hard gebonk in de waterleiding wanneer je de kraan dichtdraait? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met het fenomeen ‘waterslag’. Dit komt voor wanneer snel bewegend water plotseling tot stilstand komt in de waterleidingen. Deze stilstand creëert een soort schokgolf, met gebonk als resultaat. Waterslag komt dus voor wanneer je een kraan dichtdraait of wanneer je een apparaat dat veel water gebruikt uitschakelt, denk bijvoorbeeld aan de wasmachine of vaatwasser.

Hoge waterdruk

‘Mijn waterleiding maakt geluid, wat kan dit zijn?’ Een andere oorzaak is een te hoge waterdruk. Dit probleem kun je herkennen aan een fluitend piepgeluid. De ideale waterdruk voor woningen ligt tussen de drie en vier bar. Heb jij last van een piepend geluid, dan is het handig om een loodgieter te bellen. Een te hoge waterdruk veroorzaakt namelijk niet alleen een irritant geluid, maar kan ook leidingen en apparaten beschadigen.

Lucht in de leidingen

Een andere reden om een loodgieter in te schakelen is het fenomeen van lucht in de leidingen. Dit resulteert in een sissend of borrelend geluid. Dit heeft niet direct schade aan je apparaten als gevolg, maar kan wel erg irritant zijn.

Versleten kraan of klep

Een klappende waterleiding kan veroorzaakt worden door een versleten onderdeel van de kraan of klep. Deze kunnen door de waterdruk trillen of rammelen. Het geluid komt dus niet uit de leidingen, maar wordt hierin door geëchood waardoor je dit extra hard hoort.

Oplossingen voor geluid in waterleidingen

Nu je weet wat de verschillende oorzaken zijn van de diverse geluiden die uit je leidingen kunnen komen, is het wat makkelijker om een passende oplossing te vinden. Laten we hier nu wat dieper op in gaan?

Waterslagdempers

Last van waterslag? Dan kun je dit probleem verhelpen door waterslagdempers te laten installeren. Dit zijn kleine apparaatjes in de leidingen die helpen om de schok van het stilstaande water te absorberen. Een loodgieter kan deze installeren bij de hoofdwaterleiding of in de buurt van de apparaten die het probleem veroorzaken (wasmachine, vaatwasser).

Waterdruk verminderen

Is de waterdruk te hoog in jouw woning? Dan is een drukregelaar dé oplossing voor jou! Dit kleine apparaatje verlaagt de waterdruk namelijk naar een veilig niveau tussen de drie en vier bar. Hierdoor zul je geen last meer hebben van piepende leidingen.

Lucht uit de leidingen laten

Er is een makkelijke manier om lucht uit de leidingen te laten. Zet simpelweg alle kranen in je woning open. Begin bij dit proces met de kranen op de hoogste verdieping en eindig bij de laagste verdieping. Dit kan een efficiënte manier zijn om de lucht te verdrijven.

Onderhoud van kranen en kleppen

Voer regelmatig onderhoud uit (of laat dit doen) en vervang oude kranen en kleppen. Deze simpele actie kan het geluid van een tikkende waterleiding aanzienlijk verminderen.

Preventie is beter dan genezen

Sta je niet te wachten op luidruchtige waterleidingen? Voer dan regelmatig preventief onderhoud uit. Controleer bijvoorbeeld regelmatig de waterdruk, inspecteer de staat van de kranen en kleppen en luister goed naar een verandering in de geluiden van je leidingen. Deze kleine acties kunnen helpen om problemen in je waterleiding vroegtijdig te herkennen en te verhelpen.

Geluid waterleiding bij openen kraan?

Nu weet je wat de verschillende oorzaken zijn van de geluiden wanneer je je kraan opent. Elke oorzaak kent een simpele oplossing en twijfel je over je eigen kunnen? Schakel dan gewoon een professional in!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs