Een voordeur is niet zomaar een toegang tot je woning; het is een belangrijk element dat direct de uitstraling van je huis bepaalt. Van strak modern tot landelijk en klassiek, er zijn tal van stijlen en typen voordeuren beschikbaar. In dit artikel nemen we je mee langs de populairste voordeurstijlen, van de minimalistische moderne deur tot de iconische jaren ’30 voordeur en de charmante boerendeur.

1. Moderne voordeuren

Moderne voordeuren worden gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen en minimalistische ontwerpen. Deze deuren passen perfect bij nieuwbouwwoningen en huizen met een eigentijdse architectuur. Vaak zijn ze gemaakt van duurzame materialen zoals kunststof, aluminium of glas, wat zorgt voor een onderhoudsvriendelijke oplossing met een lange levensduur.

Een populair kenmerk van moderne deuren is het gebruik van grote glaspartijen. Denk bijvoorbeeld aan een deur met een verticale strook glas, die zorgt voor een stijlvolle lichtinval in de hal. Voor wie houdt van een nog meer uitgesproken moderne look, zijn er ook volledig glazen voordeuren beschikbaar. Deze zijn vaak voorzien van extra veiligheidsmaatregelen, zoals verstevigd glas en meerpuntssluitingen.

Moderne voordeuren zijn ook vaak verkrijgbaar in trendy kleuren zoals antraciet, zwart of metallic tinten, waardoor ze naadloos aansluiten bij de hedendaagse woontrends.

2. Klassieke jaren ’30 voordeuren

Voor liefhebbers van nostalgie en traditionele architectuur zijn jaren ’30 voordeuren een populaire keuze. Deze stijl is geïnspireerd op de woningen uit de jaren 1920-1940 en heeft een iconische uitstraling. Kenmerkend voor deze voordeuren is het gebruik van houten panelen, sierlijsten en vaak glas-in-loodramen. De kleuren zijn vaak wat ingetogen, zoals groen, blauw of zwart, wat goed past bij de klassieke uitstraling.

Jaren ’30 voordeuren hebben vaak een robuuste en stevige uitstraling, met rijke details zoals messing deurbeslag en een ronde deurknop. Deze voordeuren geven je huis direct een statige, klassieke sfeer. Ze passen perfect bij oudere huizen of nieuwbouwwoningen met een retro of klassieke architectuur.

3. Landelijke boerendeuren

De landelijke stijl, en met name de boerendeur, wint de laatste jaren aan populariteit. Een boerendeur bestaat uit twee delen, waarbij het bovenste deel apart van het onderste deel kan worden geopend. Dit type deur is vooral geliefd bij mensen die houden van een rustieke, gezellige uitstraling en een deur willen die praktisch is in gebruik. Denk aan het ventileren van de hal door het bovenste deel open te zetten, terwijl kinderen of huisdieren binnen blijven.

Boerendeuren worden vaak gemaakt van hout, wat ze een authentieke en warme uitstraling geeft. Ze passen perfect bij landelijke woningen of huizen met een landelijke inrichting. Deze deuren zijn meestal voorzien van grote, robuuste scharnieren en een karakteristiek deurslot, wat zorgt voor een authentieke look. Ook zijn boerendeuren tegenwoordig in onderhoudsvriendelijke materialen zoals kunststof verkrijgbaar, waarbij het houtlook-paneel zorgt voor dezelfde charme zonder het onderhoud.

4. De glazen voordeur

Voor wie graag veel licht in de hal heeft, is een glazen voordeur een uitstekende keuze. Glazen voordeuren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van volledig transparant tot matglas of zelfs gezandstraald glas voor meer privacy. Door te kiezen voor matglas of glas met patronen, kun je zelf bepalen hoeveel zicht je naar buiten of binnen hebt.

Hoewel een glazen deur misschien kwetsbaar lijkt, worden deze deuren vaak gemaakt van gehard of gelaagd glas, wat ze enorm sterk en veilig maakt. Voor extra veiligheid kunnen deze deuren ook worden uitgerust met moderne sloten en inbraakwerende systemen.

Een glazen voordeur past goed bij moderne woningen, maar kan ook in andere stijlen worden toegepast, afhankelijk van het type glas en het frame dat je kiest. Door de hoeveelheid licht die deze deuren doorlaten, zorgen ze voor een open en uitnodigende sfeer in huis.

5. Tijdloze voordeuren

Naast de iconische jaren ’30 deur zijn er ook andere klassieke stijlen beschikbaar die een tijdloze elegantie uitstralen. Denk aan voordeuren met symmetrische ontwerpen, subtiele sierlijsten en vaak een bovenlicht (transom) dat zorgt voor extra lichtinval. Deze deuren zijn vaak uitgevoerd in hout of kunststof met een houtlook, waardoor ze een luxe en traditionele uitstraling hebben.

Klassieke voordeuren zijn vaak verkrijgbaar in rijke, donkere kleuren zoals bordeauxrood, marineblauw of diepzwart, wat hun elegante uitstraling versterkt. Ze worden vaak gecombineerd met klassieke deurbeslag zoals een brievenbus in de deur en sierlijke deurknoppen, waardoor ze een statig aanzicht geven aan elke woning.

Kies de stijl die bij jou past

Of je nu een voorkeur hebt voor strak en modern, nostalgisch en klassiek, of warm en landelijk, er is altijd een voordeur die past bij de uitstraling van jouw woning. Het kiezen van de juiste voordeur is een belangrijke beslissing die zowel de sfeer van je huis als de functionaliteit beïnvloedt. De juiste voordeur is een combinatie van esthetiek, veiligheid en duurzaamheid.
Laat je bij de keuze van je voordeur leiden door de stijl van je woning en je persoonlijke smaak. Je voordeur is het visitekaartje van je huis en een investering die het waard is om goed over na te denken. Vergelijk hier de mogelijkheden.