Wat mag er wel en niet in de gft-bak? Een handige gids
Het is heel goed dat we tegenwoordig ons afval scheiden, maar af en toe sta je toch met het handen in het haar. Want waar moet nou wat in. Wat mag er wel en niet in de gft-bak? En wat gebeurt er als ik per ongeluk toch iets in de groenbak gooi dat er niet thuis hoort? Een paar handige tips en informatie.
Wat mag er wel en niet in de gft-bak?
De belangrijkste stelregel voor wat er wel en niet in de gft-bak mag is dat alles wat organisch is er wel in mag en overige zaken niet. Gft staat niet voor niets voor groente-, fruit- en tuinafval. Al het afval dat onder deze groep valt, mag in principe in de gft-bak. Laten we per categorie afval eens kijken wat wel en niet in de gft-bak mag
Keukenafval dat wel in de gft-bak mag
Groente, fruit, brood, pasta, etensresten, eieren, vis, vlees, koffie, thee, zuivel, schelpen, kaas en noten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag (gestold) bakvet ook in de gft-bak gegooid worden. Dat geldt overigens niet voor frituurvet en olie.
Keukenafval dat niet in de gft-bak mag
Tasjes, verpakkingen, koffiecups, olie, de korst van kaas, stickers van fruit, kurk en kauwgom.
Tuinafval en dierenafval dat wel in de gft-bak mag
Bloemen, planten, gras, bladeren, potgrond, takken, stronken, hooi, zaagsel, dierenpoep van kleine dieren, dierenvoer en klein snoeiafval mogen wel in de gft-bak
Tuinafval en dierenafval dat niet in de gft-bak mag
potten, steen, zand, klei, grint, kunstmest, hydrokorrels, worteldoek, balken, hout, metaal, kattenbakvulling, oase, vogelkooizand, dode dieren, haren, pluizen, mest en poep van grote dieren mogen niet in de gft-bak
Overig afval dat wel in de gft-bak mag
Speciale gft-inzamelzaken en papier waarmee organisch afval wordt opgeruimd zoals servetten, wc-papier en keukenpapier mogen wel in de gft-bak.
Overig afval dat niet in de in de gft-bak mag
Plastic, metaal, as, kool, tabak, sigaretten, pleisters, tampons, bekers en wegwerpverpakkingen mogen niet in de gft-bak. Ook wegwerpverpakkingen gemaakt van materialen zoals gerecycled papier of bamboe mogen niet in de gft-bak.
Tips voor je gft-bak
Je weet nu wat er wel en niet in de in de gft-bak mag. We hebben daarnaast nog een aantal handige tips die je kunnen helpen om je gft-bak schoon en netjes te houden.
Tip 1. Verzamel organisch keukenafval in een klein bakje
Je wil niet elke keer naar de gft-bak lopen om je organische keukenafval weg te gooien. Het is dan ook aan te raden om een klein bakje in de keuken te zetten om de resten van die dag in te bewaren. Die kun je aan het einde van de dag legen in de gft-bak.
Tip 2. Let goed op biologisch afbreekbare producten
Er worden steeds meer producten verkocht waarop staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan bordjes en bestek van bamboe. Deze producten mogen niet in de gft-bak. Alleen als deze artikelen een OK-compostlogo hebben of een Kiemplantlogo dan mogen ze in de gft-bak.
Tip 3. Zet je gft-bak niet in de volle zon
Zeker in de zomer zal je gft-bak niet fris gaan ruiken als die in de volle zon staat. Zet de gft-bak altijd aan straat als het ophaaldag is, ook als die nog niet helemaal vol is. Zo voorkom je vieze geurtjes.
Tip 4. Leg een laag stro onderin de gft-bak
Bij het legen van de gft-bak kan het voorkomen dat er restjes onderin de groenbak blijven zitten. Om dit te voorkomen kun je een laagje stro of eventueel een oude krant onderin leggen.
Tip 5. Maak de gft-bak af en toe schoon met groene zeep
Als de gft-bak toch gaat stinken kun je hem schoonmaken met groene zeep. Je wil misschien een middel gebruiken dat iets heftiger is, maar dat raden we niet aan. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het afval later niet meer goed composteert.
Wat gebeurt er met afval uit de gft-bak?
Je weet nu wat er wel en niet in de gft-bak mag, maar wat gebeurt er als de gft-bak eenmaal geleegd is? Na het ophalen van het gft-afval gaat het naar een plek waar er compost van gemaakt wordt. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, wordt er soms ook biogas van gemaakt.
Wat als ik mijn gft-afval niet goed scheidt?
Als afval niet goed gescheiden wordt dan loop je het risico dat je een boete krijgt. Hoe hoog die boete is, ligt aan de gemeente waar je woont.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.
Nieuwe blogs
De invloed van gordijnen op je interieur: sfeer, isolatie en privacy
Stijlvolle hanglamp zithoek: de beste keuzes voor jouw interieur