Nu de dagen korter en kouder worden, gaan veel mensen weer denken hoe zij het beste en efficiëntste hun huis kunnen verwarmen. Door de gestegen energieprijzen van de afgelopen jaren kijken mensen ook vaker naar alternatieven voor centrale verwarming. Een van die alternatieven is de houtkachel, maar die is de laatste tijd vaak in het nieuws. In dit artikel zoeken we uit of de houtkachel nog steeds een goede optie is om je huis te verwarmen.
Houtkachel kan goedkoper zijn
Met hoge prijzen voor gas en elektriciteit kan het verwarmen van je huis met een houtkachel goedkoper zijn. Behalve van de prijzen van gas, elektriciteit en hout is dit nog van meer factoren afhankelijk, zoals welk hout je stookt en hoe efficiënt je houtkachel is. Kieskeurig.nl heeft een app waarin je kunt berekenen wat voor jouw situatie de goedkoopste optie is.
Houtkachel is gezelliger
Veel mensen kiezen voor een kachel voor de sfeer. De warmte, het geluid en de uitstraling van een houtkachel vinden veel mensen aangenaam. Ook geven houtkachels sneller warmte af dan centrale verwarming.
Houtkachels worden steeds efficiënter
Door Europese wetgeving worden houtkachels steeds efficiënter. Een houtkachel van 20 jaar geleden behaalt slechts een 10-20%. Moderne houtkachels die je nu in de winkel kunt kopen, hebben verplicht een rendement van 75%. Daarnaast behalen veel nieuwe houtkachels een nog hoger rendement. Zo halen hoog rendement kachels van de Nederlandse fabrikant Leenders Haardkachels een rendement van maar liefst tussen de 80% en 90%.
Niet alleen kun je zo efficiënter, en dus goedkoper, je huis verwarmen, ook worden kachels zo steeds minder belastend voor het milieu. Een fijnstoffilter is bijvoorbeeld met een moderne houtkachel niet nodig.
Hout stoken is niet de gezondste manier
Ondanks dat houtkachels steeds efficiënter worden en minder fijnstof uitstoten, zijn andere methoden om je huis te verwarmen vaak gezonder voor je omgeving. Zo is je huis elektrisch verwarmen met hernieuwbare energie het beste voor het milieu en je directe omgeving.
Gemeenten maken het houtstokers steeds lastiger
Onlangs maakte Amersfoort bekend dat het als eerste grote stad een stookverbod instelt als de Stookwijzer code rood aangeeft. Ook andere steden, zoals Utrecht, hebben plannen om houtstook aan banden te leggen. Als je overweegt een houtkachel aan te schaffen, dan raden we aan om goed de toekomstplannen van je gemeente op het gebied van stoken te lezen.
Nu je de voor- en nadelen van de houtkachel op een rijtje hebt, hopen we dat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken voor hoe je jouw woning deze winter gaat verwarmen.