Waar loop je tegenaan als je een horecazaak wilt overnemen?

Als je jaren in de horeca hebt gewerkt, dan is het een mooie kans als je voor jezelf kunt beginnen door een zaak over te nemen. Als de zaak goed liep onder de vorige eigenaar dan wil je misschien niet veel veranderen, maar je wilt er toch wel je eigen stempel op kunnen drukken. Dat kun je doen door de inrichting wat aan te passen of door de menukaart te veranderen.

Wees voorzichtig met wijzigingen

Als je een restaurant overneemt dat goed loopt, dan is het verstandig om terughoudend te zijn met wijzigingen. Je kunt de satéschotel wel van de kaart halen, maar als die altijd heel goed verkocht wordt dan is dat misschien niet zo’n goed idee. Datzelfde geldt voor de Irish Coffee waar de gasten speciaal voor omrijden. Natuurlijk kun je wel wat aanpassen, je mag als nieuwe eigenaar zeker je eigen stempel op de zaak drukken. Je moet ook de nieuwsgierigheid wekken van mensen die er voorheen nooit kwamen. Wil je het concept helemaal omgooien, dan kun je dat beter in één keer doen. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Dit biedt wellicht kansen voor een nieuw publiek. Soms zijn horecagasten ook uitgekeken op een bepaald concept en toe aan wat nieuws. Daar kun je dan prima op inspelen.

Hoe staat het met de financiën?

Laat de boeken van je nieuwe horecazaak vooraf doornemen door een deskundige. Die kan je waarschuwen voor bepaalde valkuilen zoals een langlopend huurcontract dat je verplicht moet overnemen. Spreek ook het personeel als het de bedoeling is dat je hen in dienst houdt. Het moet immers wel klikken tussen jou en de medewerkers. Zij op hun beurt moeten wennen aan het idee dat ze een nieuwe baas of bazin krijgen. Pas als de financiën in orde zijn en je dus geen onverwachte risico’s loopt kun je je handtekening zetten onder het overname contract.

Hoe staat het met het meubilair?

Misschien wil je nieuw horeca meubilair kopen om de zaak een nieuwe, frisse uitstraling te geven. Hiervoor kun je vaak een bedrijfslening afsluiten. Maak een begroting van wat je nodig hebt om de zaak te pimpen. Misschien wil je ook wel een nieuw kleurtje op de muren of een nieuwe vloer. Banken zijn doorgaans bereid om een geldlening te verstrekken als het om een goedlopende zaak gaat. Als je al ervaring in de horeca hebt dan is dat ook zeker een pluspunt. Reken wel goed uit welke omzet je verwacht te draaien en hoeveel ruimte er dan is om een lening af te lossen.

Waar koop je het beste meubilair voor de horeca?

Bij Kaja in Rijssen kun je terecht voor betaalbaar en duurzaam horeca meubilair. Zij hebben tafels en stoelen voor binnen, barkrukken en stoelen en tafels voor je terras. Vraag bij een grote order altijd om een offerte op maat en maak goede afspraken over de levering van het meubilair.

Foto van Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.