Het is voor veel mensen inmiddels een gewoonte geworden om jaarlijks hun zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Dit kan je namelijk een hoop geld besparen of zorgen dat je beter verzekerd bent voor jouw persoonlijke situatie. Veel mensen kiezen er dan ook voor om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Omdat dit voordeliger uitpakt of beter aansluit bij hun zorgbehoeften. Wat echter minder vaak gebeurt, is dat men tegelijkertijd ook naar andere verzekeringen kijkt. Neem bijvoorbeeld de woonverzekeringen. Zijn die bij jou en je woning nog wel actueel?
De woonverzekering: dit valt eronder
Een woonverzekering is een overkoepelende term voor verzekeringen die je eigendommen en woning beschermen. De twee belangrijkste onderdelen hiervan zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan alles wat vastzit aan je huis, zoals muren, dak en leidingen. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, storm of inbraak.
De inboedelverzekering daarnaast is een verzekering van je spullen in huis, hierbij gaat het om alle zaken die los staan of liggen thuis. Dit kunnen meubels zijn, maar ook apparaten zoals je tv, laptop of koelkast. Bij schade door bijvoorbeeld een inbraak, brand of waterschade kun je aanspraak maken op deze verzekering om je spullen te laten vervangen of repareren.
Het is goed om te weten dat je een inboedelverzekering kunt uitbreiden met aanvullende dekkingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een allriskdekking, die ook schade dekt die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Ook is het (bijvoorbeeld met een BuitenDeDeurverzekering) mogelijk om spullen die je vaak meeneemt naar buiten – zoals sieraden, of je mobiele telefoon of je laptop – extra te verzekeren tegen schade, verlies of diefstal buitenshuis.
Aandachtspunten bij het checken van je woonverzekeringen
Net als bij je zorgverzekering, kunnen er gedurende het jaar veranderingen plaatsvinden die invloed hebben op je woonverzekeringen. Het is daarom verstandig om minstens jaarlijks te controleren of je woonverzekeringen nog wel goed bij je situatie past. Hieronder vind je voorbeelden van veranderingen die van invloed kunnen zijn op je dekking:
- Verhuisd naar een andere woning: Een nieuwe woning kan een andere waarde hebben, en dus moet de opstalverzekering hierop worden aangepast. Ook kan de locatie invloed hebben op het risico, bijvoorbeeld of je nu in een rustige buitenwijk of juist in een drukke stad woont.
- Grote verbouwing of uitbreiding: Als je je huis hebt uitgebouwd, zoals een nieuwe keuken of serre, dan stijgt de waarde van je woning. Check bij je verzekeraar of het nodig is je opstalverzekering hierop aan te passen, of dat aanpassingen aan je woning automatisch meeverzekerd zijn.
- Aanschaf van dure spullen: Wanneer je nieuwe elektronica of gereedschap, of andere kostbare goederen zoals schilderijen of sieraden aanschaft, is het slim om te controleren of de inboedelverzekering voldoende dekking biedt voor deze nieuwe spullen.
- Gezinsuitbreiding: Een groter gezin kan betekenen dat er meer waardevolle spullen in huis zijn, zoals extra meubels of elektronica. Ook kan het zijn dat je extra spullen zoals kinderwagens of fietsen hebt die buitenshuis staan, en waarvoor je mogelijk een extra verzekering nodig hebt. Zo valt bijvoorbeeld de nieuwe mama-fiets alleen onder de inboedelverzekering als deze afgesloten in de garage of schuur staat, niet buiten in de tuin of onder een carport.
- Verandering in het gebruik van de woning: Ben je bijvoorbeeld gaan werken vanuit huis? Dit kan invloed hebben op je verzekering, omdat het risico op schade of diefstal door de nieuwe situatie verandert. Sommige verzekeraars kennen ook dekking voor kleinschalig zakelijk gebruik, zoals een kantoortje of pedicure aan huis.
Een woonverzekering is geen luxe, maar noodzaak
Woonverzekeringen zijn niet wettelijk verplicht in Nederland. Toch is het voor huiseigenaren vrijwel altijd noodzakelijk om minimaal een opstalverzekering af te sluiten, omdat hypotheekverstrekkers dit verplichten. En ook al is een inboedelverzekering niet verplicht, het is zeer onverstandig om dit risico te negeren. De kosten van het vervangen van je inboedel na een brand of diefstal kunnen enorm oplopen. Om onder- of oververzekeren te voorkomen is het aan te raden om naast je zorgverzekering ook je woonverzekeringen jaarlijks te bekijken en waar nodig aan te passen.
Is je situatie het afgelopen jaar veranderd, of staan er veranderingen komend jaar op stapel? Doe dan een algehele verzekeringscheck om te zien of je verzekeringen nog wel passend zijn en of je profiteert van de scherpste premies.