Het hele jaar door verliezen bomen en struiken hun bladeren. Het verwijderen van bladeren van trottoirs, opritten, gazons en in de tuin kan veel werk zijn, vooral als er grotere oppervlakken moeten worden onderhouden. Met deze tips kunnen tuinders snel en efficiënt bladeren op verschillende plekken verwijderen.
Verwijderen of niet
Het is op verschillende plekken noodzakelijk om bladeren regelmatig te verwijderen. Zo is het belangrijk om paden waar veel gelopen wordt vrij te houden van bladeren, om te voorkomen dat iemand uitglijdt. Ook is het goed om in de herfst bladeren van opritten te verwijderen, zodat de remafstanden niet worden beïnvloed. Het is echter niet per se nodig om bladeren in de tuin onder bomen en heggen te verwijderen. Hier kun je wachten tot het voorjaar om onderdak te kunnen bieden aan kleine dieren zoals egels en insecten. Bovendien kunnen de bladeren fungeren als vorstbescherming en natuurlijke meststof voor planten in de tuin. De bladeren mogen echter niet in zulke dikke lagen op de bloembedden worden uitgespreid dat er geen lucht op de grond komt. Wie bang is dat herfststormen de bladeren zullen wegblazen, kan ze ook bedekken met takken van bijvoorbeeld coniferen. In het voorjaar kunnen de takken en bladeren weer verwijderd worden.
Gazons
Een uitzondering in een tuin zijn de gazons. Iedereen die een goed onderhouden gazon op prijs stelt moet de bladeren verwijderen, omdat er anders gele vlekken ontstaan waar het gras geen zonlicht krijgt. Ook kunnen graszoden er simpelweg rommelig uit gaan zien als je er bladeren op laat liggen. Theoretisch kun je bladeren weghalen met een grasmaaier, afhankelijk van de dikte van de bladlaag. Bladeren opruimen met een grasmaaier is echter niet de beste manier; hiervoor is een hark beter geschikt, of als je werk en moeite wilt besparen een bladblazer.
Dakgoten en regenpijpen
Iedereen die bomen in de buurt van het huis heeft, weet dat bladeren, kleine takjes en vuil zich ophopen in dakgoten en regenpijpen. Ook hier dien je regelmatig vuil en bladeren te verwijderen, zodat regenwater ongehinderd kan wegvloeien en er geen waterschade ontstaat. Als zich vuil heeft opgehoopt, is het verwijderen ervan tijdrovend en arbeidsintensief. Goten en regenpijpen kun je het beste reinigen met een tuinslang of hogedrukreiniger; op die manier wordt het vuil naar achteren gespoeld. Met een hogedrukreiniger kun je de regenpijp schoonmaken met behulp van een naar achteren gerichte waterstraal om de verstopping van bladeren en ander vuil binnen te dringen en de regenpijp weer schoon te spoelen.
Wat te doen met tuinafval?
Dankzij bladblazers, bladzuigers en hogedrukreinigers is het schoonmaken en verzamelen van bladeren eenvoudig. Maar waar gaan ze heen als je geen eigen composthoop hebt? Je kunt kleinere hoeveelheden bladeren en tuinafval in je compostbak gooien, maar bij veel bladeren raakt deze al gauw vol. In sommige regio’s biedt de gemeente speciale zakken of manden aan, die als ze vol zijn langs de weg worden neergezet en vervolgens worden afgevoerd. Anders is het mogelijk om naar een inzamelpunt voor tuinafval bij het dichtstbijzijnde recyclingcentrum te gaan.