Idris Elba is een Britse regisseur en acteur. De film- en televisie-ster is al bijna dertig jaar actief in de entertainmentbranche en is hier niet meer uit weg te denken. De acteur heeft in veel verschillende films en series mogen spelen en heeft zijn rollen keer op keer tot leven gebracht. Benieuwd naar de films en series waar Idris Elba in heeft gespeeld? In dit artikel behandelen we vijf van zijn bekendste werken. 

Idris Elba

De beste films en tv-programma’s met Idris Elba in de hoofdrol

De Britse acteur is op jonge leeftijd begonnen met acteren. Benieuwd naar de beste Idris Elba films en tv-programma’s? Wij hebben een lijst voor je opgesteld. Lees dus snel verder!

Luther (2010 - 2019)

In de politieserie Luther volg je als kijker de verschillende zaken van rechercheur John Luther, gespeeld door Elba. In het eerste seizoen volgen we Luther die niet enkel de gruwelijkste seriemoorden probeert op te lossen, maar ook zijn huwelijk nieuw leven in probeert te blazen. De serie zit vol mysterie en plot twists. Daarnaast word je als kijker verrast door de vele inzichten in de menselijke psyche. Over de acteervaardigheden van Elba hoef je niet te twijfelen. Voor zijn werk in Luther heeft hij namelijk een Golden Globe gewonnen! 

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

In 2013 speelde Idris Elba Nelson Mandela, een hele eer, in de film Mandela: Long Walk to Freedom. De Zuid-Afrikaan is advocaat die in de jaren veertig toetreedt tot het Afrikaans Nationaal Congres. Onder de brute tirannie van het apartheidssysteem is Mandela gedwongen om zijn vreedzame protest op te geven. Hiervoor betaalt hij de hoofdprijs… Hij belandt in de gevangenis en zijn vrouw, gespeeld door Noamie Harris, wordt door de autoriteiten misbruikt. Gedurende de jaren dat Mandela gevangen zat, stijgt zijn status tot die van een beroemde leider die een beweging in gang zet. Deze status wordt op de proef gesteld wanneer zijn vrijlating nadert. Deze biografische film over Mandela heeft drie verschillende prijzen gewonnen!  

100 Streets (2016)

De film 100 Streets volgt de verhalen van drie bijzondere mannen. Voormalig rugbyspeler Max (Idris Elba) heeft veel moeite met het redden van zijn huwelijk. Drugsdealer Kingsley (Franz Drameh) wil zijn leven veranderen en stoppen met dealen en taxichauffeur George (Charlie Creed-Miles) en zijn vrouw willen enorm graag kinderen, maar worden verhinderd door een tragisch en verschrikkelijk ongeluk. De drie afzonderlijke verhalen spelen zich af binnen een gebied van één enkele vierkante kilometer in Londen. We volgen hoe de drie mannen omgaan met hun persoonlijke uitdagingen. Zeker het kijken waard!

The Mountain Between Us (2017)

Op zoek naar een goede dramafilm? Dan is The Mountain Between Us een perfecte film voor jou! Nadat een vlucht wegens stormachtig weer wordt geannuleerd, huren Dr. Ben Bass (Idris Elba) en Alex Martin (Kate Winslet) een privé-piloot in om hen naar Denver te brengen. Piloot Walter (Beau Bridges) krijgt tijdens de vlucht een fatale beroerte wat ertoe leidt dat het vliegtuig neerstort op een bergtop in de High Uintas Wilderness. Ben en Alex overleven de crash en moeten er samen voor zorgen dat ze de winterse omstandigheden overleven. 

Hijack (2023)

Net als een deel van de film The Mountain Between Us, speelt de serie Hijack zich ook af in een vliegtuig. De spannende thriller volgt de reis van een gekaapt vliegtuig. Sam Nelson, gespeeld door Idris Elba, is een ervaren onderhandelaar in de zakenwereld. Met zijn onderhandelingstechnieken moet hij proberen alle passagiers te redden. Een strategie vol risico die kan leiden tot veiligheid, maar die ook de ondergang van Sam en al zijn medepassagiers zou kunnen worden. 

Idris Elba is een acteur die alles kan! Van spannende thrillers tot drama’s vol emotie en actie. Elba zit al drie decennia in het vak en heeft ons in die tijd enorm veel werk geleverd. Wanneer je klaar bent met het kijken van de films en series uit de bovenstaande lijst, heb je dus nog genoeg content om naar te kijken. Met welke Elba film of serie begin jij?