Wat is gestabiliseerd zand? Bekijk hier de voor- en nadelen!

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor het gebruik van stabilisatiezand. Stabilisatiezand is een zandsoort dat bestaat uit een mengsel van cement en zand. In het mengsel wordt het cement zand op een zorgvuldige manier gezeefd en vermengd. Hierdoor biedt het gestabiliseerd zand een stabiele en stevige basis voor het bestraten van tegels. Door de korte droogtijd is het bovendien ideaal in gebruik. 

De meest verrassende feiten over de prijzen bij McDonald’s!

Waarvoor kun je gestabiliseerd zand gebruiken?

Gestabiliseerd zand kun je gebruiken voor een breed aantal toepassingen. Een aantal voorbeelden voor het gebruik van gestabiliseerd zand zijn: 


  • Voetpaden en fietspaden
    Bij de aanleg van voetpaden en fietspaden wordt veelal gebruik gemaakt van gestabiliseerd zand. Het is bij de aanleg van deze paden namelijk belangrijk dat de paden veilig en comfortabel begaanbaar zijn. Stabilisatiezand bieden een regelmatige ondergrond, waarbij verzakking en vervorming tegengegaan wordt.
  • Wegen
    Stabilisatiezand is ook een veelgebruikt middel bij de aanleg van wegen. Het staat namelijk garant voor een sterke en gestabiliseerde fundering. 
  • Oprit of terras
    Gestabiliseerd zand is ook ideaal voor de aanleg van een terras of oprit. Stabilisatiezand zorgt voor een perfecte ondergrond. Bovendien is het zand bestand tegen alle weersomstandigheden.

 

Zelf gestabiliseerd zand maken

Gestabiliseerd zand wordt ook wel stabilisé genoemd. Ondanks dat je kant en klaar gestabiliseerd zand kan kopen, kiezen ook veel mensen ervoor om het zelf te maken. Op het moment dat je zelf stabilisé wil maken, dan heb je verschillende benodigdheden nodig: rijnzand, cement, water, een speciekuip of mortelemmer, een betonmolen en een schop. Bovendien heb je een flinke dosis precisie en geduld nodig. Hierdoor is het soms veel handiger om te kiezen voor gestabiliseerd zand kopen. 

Je gelooft nooit wat de moeilijkste taal ter wereld is!

Hoeveel gestabiliseerd zand heb je nodig?

Op het moment dat je aan de slag wil gaan met gestabiliseerd zand, dan wil je natuurlijk niet te veel of te weinig zand kopen. Gelukkig is het helemaal niet lastig om te meten hoeveel zand je nodig hebt voor je klus. Het is belangrijk om te beginnen met het meten van de lengte en breedte van het te bestraten oppervlak. Na het opmeten van deze twee afmetingen, vermenigvuldig je beide met elkaar. De uitkomst hiervan is het aantal vierkante meters dat je nodig hebt voor het bestraten van het oppervlak. 

Niet alleen de benodigde vierkante meters zijn belangrijk, maar ook de dikte voor de bestrating. De dikte is afhankelijk van het aantal belasting dat de bestrating te verduren krijgt. De dikte waar je rekening mee moet houden is: 

  • Licht verkeer (voetgangers of fietsers): Gemiddeld 5-10 cm dik gestabiliseerd zand.
  • Gemiddeld verkeer (auto’s): Gemiddeld 10-15 cm dik gestabiliseerd zand.
  • Zwaar verkeer op terrassen en opritten: Gemiddeld 15-20 cm dik gestabiliseerd zand.
  • Gemiddeld tot zwaar verkeer op doorgaande wegen: Gemiddeld 20-30 cm dik gestabiliseerd zand. 

 

Ondanks de vele voordelen is het verwerken van stabilisé tijdrovend en arbeidsintensief. Bovendien moet je snel te werk gaan, doordat het zand anders snel uit kan drogen. 

De betekenis van lieveheersbeestjes in huis zal je verbazen!

Foto van Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.