Het grootste meer ter wereld: feitjes en weetjes
De kans is groot dat je nog nooit eerder gehoord hebt van de Kaspische Zee, het grootste meer ter wereld. Dat komt doordat deze gigantische binnenzee in een gebied ligt waar zelden toeristen komen. Het wordt namelijk ontsloten door Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Kazachstan en Rusland. Dit zijn de meest interessante feitjes en weetjes over het grootste meer ter wereld.
Ook benieuwd naar het grootste zeereptiel ooit? Lees het hier.
Hoe groot is het grootste meer ter wereld?
Allereerst is het goed om een idee te krijgen van hoe gigantisch groot het grootste meer ter wereld is. De Kaspische Zee heeft een oppervlak van 371.000 km². Om je een idee te geven, Nederland heeft een oppervlak van 41.850 km². Kortom, Nederland past bijna 9 keer in de Kaspische Zee.
De gemiddelde diepte van het meer is 211 meter, maar kan oplopen tot 1025 meter. Het meer kan 77.000 km³ water bevatten. Als het gaat om de inhoud is de Kaspische Zee overigens niet de recordhouder. Dat is de Zwarte Zee waarin ruim 500.000 km³ water kan staan.
De Kaspische Zee ontstond ongeveer 30 miljoen jaar geleden. Het meer was toen onderdeel van een gigantische zee die van Turkmenistan tot Oostenrijk liep. De Zwarte Zee en het Aralmeer waren ook onderdeel van deze zee.
Van het grootste meer van de wereld, naar de grootste vogels ter wereld. Klik hier voor meer.
Feitjes en weetjes over het grootste meer ter wereld
Dan nu over naar de meest interessante en leuke feitjes en weetjes over het grootste meer ter wereld. Dit zijn een aantal weetjes en feiten over de kenmerken van het grootste meer ter wereld.
- De Kaspische Zee wordt omgeven door Rusland, Kazachstan, Turkmenistan, Iran en Azerbeidzjan.
- Het grootste meer ter wereld is een zoutmeer en wordt daarom ook wel een binnenzee genoemd. Het zoutgehalte is 1,2% dat is minder dan het zoutgehalte in zeeën en oceanen. Die bevatten namelijk 3,5% zout. Het zoutgehalte blijft overigens stijgen. Het meer heeft geen uitgaande rivieren waardoor water alleen verdwijnt door verdamping en zout achterlaat.
- De Kaspische Zee ligt ongeveer 28 meter onder de zeespiegel.
- Het grootste meer ter wereld wordt gevoed door de volgende rivieren; de Wolga, Oeral, Terek en Koera. Deze rivieren voeren zoet water aan.
- In het meer kan carnaliet gevonden worden. Deze grondstof wordt gebruikt om magnesium te maken.
- In het meer leeft een grote populatie steur die gevangen worden voor hun kaviaar.
Het grootste meer ter wereld werd door de oude Grieken de Hyrcanische Zee genoemd gelegen in de regio Hyrcaniё.
Weet jij ook wat een pescotariër is? Lees er hier alles over.
Olie en gas zorgt voor gespannen verhoudingen
Het grootste meer ter wereld heeft een grote olie en gasvoorraad. Dat maakt dat de spanningen tussen de omringende landen behoorlijk oplopen. In het verleden zijn meerdere verdragen vastgelegd over de Kaspische Zee, maar hierin staan geen landsgrenzen.
Dat maakt het lastig om te bepalen wie recht heeft op de oliereserves. Daar komt bij dat het boren naar olie en gas invloed kan hebben op het hele meer. Momenteel zijn er een aantal offshore olievelden aangelegd die volgens milieuorganisaties grote impact hebben op het milieu.
Milieuvervuiling in het grootste meer ter wereld
De oliewinning draagt bij aan de vervuiling van het grootste meer ter wereld. Afgezien van de oliewinning was het meer sowieso sterk vervuild. Sinds de jaren 70 wordt hier onderzoek naar gedaan. Dat onderzoek werd onder andere gedaan om koolwaterstoffen uit petroleum te meten, maar er kwam nog veel meer uit naar voeren.
In de jaren 70 werd er heel veel afvalwater uit de industrie in het water geloosd, daarnaast werden grote concentraties ammonium en pesticides waargenomen. Naar verluidt werd de Kaspische Zee in de jaren 90 wel steeds schoner, maar het wordt nog steeds gezien als een sterk vervuild meer.
Het grootste meer ter wereld krimpt
De Kaspische Zee heeft in de geschiedenis regelmatig te kampen gehad met stijgingen en dalingen van de waterspiegel. Momenteel hebben we te maken met een sterke daling in de waterspiegel. Door de stijgende temperatuur van het oppervlaktewater verdampt het water sneller waardoor de waterspiegel daalt.
Dit zorgt er niet alleen voor dat het grootste meer ter wereld minder groot wordt, maar heeft ook effect op de flora en fauna. Hoe meer water verdampt des te groter het zoutpercentage in het water. Niet alle flora en fauna in en rondom het meer zal zich hieraan kunnen aanpassen.
De daling van het waterpeil heeft ook invloed op de kaviaarproductie, met name in het noordelijke deel. De Kaspische Zee is hier vrij ondiep waardoor een waterpeildaling van een paar meter de kustlijn direct een groot stuk opschuift. Dit maakt het moeilijker voor vissers om het meer op te gaan.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.
Nieuwe blogs
5 Redenen waarom Plisségordijnen de beste keuze zijn voor open werkplekken