Is jouw badkamer toe aan een make-over, of ga je de badkamer helemaal opnieuw inrichten? Een geslaagde badkamer begint met een goede voorbereiding! Je moet namelijk rekening houden met veel verschillende dingen, van de functies die de badkamer voor jou heeft tot de beschikbare ruimte en de technische aspecten van de badruimte. En laten we vooral de sfeer en stijl niet vergeten!

Om de inrichting van de badkamer wat gemakkelijker te maken hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: bepaal de stijl

De interieurstijl is sfeerbepalend in een ruimte, of dat nu de woon- of slaapkamer, keuken of badkamer is. Denk dus goed na over de stijl: waarin voel jij je prettig? Wil je lekker ontspannen in de badkamer, of er juist energie van krijgen? Er zijn veel verschillende badkamerstijlen, van modern tot landelijk en nostalgisch en van industrieel tot bohemien.

Weet je al welke interieurstijl jou aanspreekt? Dan ga je verder naar de volgende stap. Twijfel je nog? Maak dan een (online) moodboard met een mooie badkamer die jou aanspreekt. Al snel springt daar een interieurstijl uit. Ook krijg je van een moodboard een goed beeld van de kleuren die jou aanspreken, en zie je misschien welk soort badkamermeubel, douche of badkuip vaak terug komt.

Stap 2: bepaal het budget

Het is verstandig vooraf te bepalen hoeveel geld je kan en wilt uitgeven. Budget bepalen voorkomt financiële verrassingen. Het is jammer als je halverwege de inrichting tot de conclusie komt dat het geld op is. Maar het is ook niet leuk wanneer alles klaar is en het blijkt dat je nog geld over hebt, waarmee je toch die luxere kranen of die leuke tegeltjes die je zo graag wilde had kunnen kopen.

Stap 3: meten is weten

Wat is het oppervlak van de ruimte? Je kan nog zo veel willen, de beschikbare ruimte is allesbepalend. Gelukkig zijn er veel handige tips en slimme oplossingen voor het inrichten van een badkamer op een kleiner oppervlakte.

Maak een plattegrond op schaal en teken daarop alles in dat je graag in de badkamer wilt hebben. Vergeet vooral ook de stopcontacten en afvoeren niet! Deze bepalen voor een deel waar bepaalde elementen, zoals de douche en een eventuele wasmachine komen te staan. Uiteraard kun je afvoeren en stopcontacten verplaatsen, maar houd er rekening mee dat dit om wat breekwerk en technische kennis vraagt.

Neem ook de muren, deur(en) en raam of ramen mee in de tekening. De muren kun je immers ook benutten, bijvoorbeeld voor opbergmogelijkheden in de vorm van een zwevend badmeubel of plankjes aan de muur (dat scheelt ook vloeroppervlakte!).

Past niet alles of houd je nauwelijks bewegingsruimte over? Dan moet je concessies doen. Een kleiner bad bijvoorbeeld, of de douche en het bad integreren. Of misschien kun je iets uit de badkamer halen: de wasmachine naar de bijkeuken verplaatsen of een kastje op de gang zetten.

Stap 4: denk aan het licht

Natuurlijk licht is fijn, maar je wilt natuurlijk geen inkijk in de badkamer bij het aankleden of douchen. Kies voor verduisterende raamdecoratie als je geen kiertje licht wilt hebben, of ga voor semi-transparante gordijnen als je wel licht naar binnen wilt laten, maar geen inkijk wilt hebben. Heb je geen ‘standaard’ raam, maar bijvoorbeeld een lichtkoepel of kiepraam? Ook daar zijn goede mogelijkheden voor. Een rolgordijn kiepraam blijft door de bevestiging altijd strak op het raam hangen, in welke stand je het raam ook zet. Rolgordijnen en plissé gordijnen zijn een uitkomst voor een lichtkoepel, en verkrijgbaar in verschillende soorten, van semi-transparant tot verduisterend.

Flexibele, dimbare spotjes zijn een slimme keuze als je elektrisch licht uitzoekt. De spotjes kun je in iedere gewenste stand vastzetten zodat er geen donker hoekje in de badkamer is. Omdat ze dimbaar zijn, bepaal je zelf het soort licht in de badkamer. Sfeerlicht als je in bad zit bijvoorbeeld, en helder licht om je bij aan te kleden.

Stap 5: lekker shoppen

Heb je de badkamerstijl gevonden die helemaal bij jou past, weet je hoeveel geld je kunt uitgeven en heb je de indeling van de badkamer helemaal passend? Dan is het tijd om te shoppen! Het is verstandig om op tijd te beginnen zodat je alle tijd hebt om te kijken naar leuke aanbiedingen. En kijk ook eens naar de mogelijkheden van een (gratis) klantenkaart bij de bouwmarkt of sanitairwinkel voor leuke acties en kortingen.

Tip: start pas als je alles hebt

Een verbouwing of make-over brengt altijd wat rommel met zich mee. Bovendien kun je een tijdje geen gebruik maken van de badkamer. Start dus pas als je alles in huis hebt, zodat je zo snel mogelijk kunt genieten van je nieuwe badkamer!