Kunnen meikevers steken of bijten? De misvatting opgelost

Als je denkt aan een heerlijke zomeravond, denk je vast ook aan het gezoem van insecten. Een veroorzaker van dit gezoem is de meikever. Grote, bruine kevers die hun zomers vaak doorbrengen in onze tuinen. Er ontstaat vaak verwarring over het gedrag van de kevers. Zijn ze gevaarlijk voor ons? In dit artikel beantwoorden we deze vraag. 

Wat zijn meikevers?

Meikevers zijn kevers die te vinden zijn in heel Europa. De beestjes worden vaak geassocieerd met de zoemende geluiden die we horen in de late lente en vroege zomer. De kevers hebben een glanzende roodbruine kleur en een lichaamslengte van zo’n drie centimeter. Best grote beestjes dus! Je hebt ze vast wel eens in je tuin gespot op een zomeravond. Ze komen namelijk op kunstmatige lichtbronnen en loofbomen af. Vind je de kevers eng? Ergens wel begrijpelijk vanwege hun formaat en harde gezoem. Maar zijn meikevers ook daadwerkelijk gevaarlijk?

Meikevers

Vormen meikevers een gevaar?​

Kunnen meikevers steken? Kunnen meikevers bijten? Dit zijn vragen die veel mensen hebben. Het antwoord is ‘nee’. Meikevers vormen geen gevaar voor de mens. De kevers kunnen niet steken omdat ze geen stekels of angels hebben. Ze zijn dus onschadelijk voor ons. Daarnaast kun je ook niet gebeten worden door de kevers. Hun mond is namelijk niet in staat om mensen of andere dieren schade toe te brengen. Als je een meikever oppakt kunnen ze zichzelf verdedigen door hun kaken samen te knijpen, maar dit zal je geen pijn doen of schade opleveren. Gelukkig!

Waarom vliegen de meikevers achter me aan?

Maar als ze niet kunnen bijten of steken, waarom vliegen meikevers achter je aan? Dit doen ze niet omdat ze je als doelwit zien, maar veelal is er slechts sprake van een navigatiefoutje. De kevers gebruiken natuurlijke lichtbronnen om zich te oriënteren tijdens het vliegen, denk bijvoorbeeld aan de maan en de sterren. Wanneer je in de tuin zit en er verschillende kunstmatige lichtbronnen aanwezig zijn raken de kevers in de war, waardoor ze in verschillende richtingen vliegen. Hierdoor kunnen ze ook achter je aan vliegen.

Meikevers vliegen niet veel. Enkel als zij op zoek zijn naar een partner of naar voedsel. Tijdens het vliegen maken ze een hard en brommend geluid, wat veel mensen nerveus maakt. Ook vluchten de kevers niet weg in geval van gevaar zoals andere insecten vaak wel doen. De combinatie van de twee zorgt ervoor dat veel mensen denken dat de meikevers agressie tonen wanneer ze naar hen toe vliegen. Dit is echter verre van de waarheid. Meikevers vormen geen enkel gevaar voor ons. 

Meikers steken niet, ze bijten niet en ze vliegen niet expres achter ons aan. Ja, ze zien er misschien wat intimiderend uit met hun luide gezoem en grote omvang, maar de kleine beestjes vormen geen enige vorm van gevaar voor ons. De volgende keer dat je een meikever ziet of hoort hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

Foto van Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs