Luchtvochtigheid in huis 70

light-architecture-wood-white-house-floor-738222-pxhere.com (1)

Een goede luchtvochtigheid in huis is enorm belangrijk voor je gezondheid en welzijn. Geeft jouw luchtvochtigheidsmeter een luchtvochtigheid in huis van 70 procent of meer aan? Dit is veel te hoog! In dit artikel gaan we dieper in op de gewenste luchtvochtigheid, de oorzaak en gevolgen van hoge luchtvochtigheid en wat je er tegen kunt doen. 

De gewenste luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij een luchtvochtigheid onder de 40 procent kun je al snel last krijgen van droge huid en lippen, barsten in houten meubels en krakende vloeren. Bij een hoge luchtvochtigheid heeft schimmel alle ruimte om zich naar behoren te vormen. Dit kan leiden tot allergieën en ademhalingsproblemen. Een goede luchtvochtigheid is dus niet alleen belangrijk voor je comfort, maar ook voor je gezondheid. 

Hoe ontstaat er een luchtvochtigheid van 70% in huis?

Is de luchtvochtigheid in jouw woning 70 of hoger? Dan is een vochtprobleem hier hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van. Veel voorkomende vochtproblemen in woning zijn doorslaand vocht, een grote hoeveelheid condensatie vocht, optrekkend vocht en lekkages. Doordat de muren steeds vochtiger worden, gaat ook de luchtvochtigheid in het huis omhoog. 

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Nu je weet wat de oorzaak is van een hoge luchtvochtigheid in huis, ben je vast ook erg benieuwd naar de negatieve gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid.

In eerste instantie zal er schimmel op de muren gaan groeien. Deze kun je herkennen aan de zwarte en donkergroene plekken op de muren. Hierdoor kan een muffe geur ontstaan in huis. De geur van de schimmel zal zich al snel in je gordijnen, meubels en vloerbedekking trekken. 

Vooral kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met longproblemen kunnen last hebben van de schimmels in huis. De schimmels die groeien zijn erg slecht voor de gezondheid van de longen. De klachten die ontstaan zullen voornamelijk slaan op de luchtwegen, maar je kunt ook veel last krijgen van vermoeidheid, vermoeidheidsklachten en verergering van reumaklachten.

Als je geen actie neemt wanneer de luchtvochtigheid in je woning constant te hoog is, zul je al snel negatieve gevolgen ondervinden. Dit kan leiden tot veel extra kosten, zoals het vervangen van meubels en het professioneel laten verwijderen van de schimmels. 

Wat te doen bij een luchtvochtigheid van 70%?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de luchtvochtigheid in je woning weer op een gewenst niveau te krijgen. Dus, hoe zorg je voor een goede luchtvochtigheid?

Beter ventileren in huis

Het is belangrijk om je woning goed door te laten luchten. De vochtige lucht kan zich hierdoor makkelijk naar buiten verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de woning aanzienlijk wordt verlaagd. 

Laat de was buiten drogen

Als je de was binnen laat drogen aan een wasrek, zal het vochtpercentage in deze ruimte stijgen. Het is daarom beter om de was buiten aan de waslijn te hangen. Dan heeft het vocht van de kleren geen invloed op de luchtvochtigheid in de kamer. Heb je geen tuin of is je balkon niet groot genoeg voor een wasrek? Open dan een raam wanneer je je natte was binnen hebt hangen. 

Zet de afzuigkap aan tijdens het koken

Wanneer je de afzuigkap aanzet tijdens het koken van een maaltijd, wordt de hoeveelheid condensatievocht verminderd. Niet enkel goed voor de algehele luchtvochtigheid in je woning, maar ook voor je gezondheid. De afzuigkap haalt namelijk ook schadelijke vet restjes uit de lucht.

Schaf een luchtontvochtiger aan

Met behulp van een luchtontvochtiger kun je de algehele luchtvochtigheid in een ruimte verlagen. Sommige ontvochtigers, degene met een hogere prijs, houden rekening met het vochtpercentage in huis. Deze weten dus hoeveel vocht er uit de lucht verwijderd moet worden. 

Droog de muren na het douchen

Kun je heerlijk genieten van een lekkere warme douche? Dan is de kans groot dat de muren van je badkamer bedekt worden met een laagje condensatievocht. Het is aan te raden om de muren goed te drogen of je ramen tijdens het douchen op een kier te zetten. Op deze manier vermijd je het ontstaan van vochtproblemen. 

Pak het vochtprobleem aan

Zoals je weet zijn vochtproblemen de grootste veroorzaker van een hoge luchtvochtigheid in huis. Wil je een luchtvochtigheid in je woning van tussen de 40 en 60 procent? Pak dan de oorzaak aan en laat een professional het probleem oplossen. 

Een hoge luchtvochtigheid in huis is erg schadelijk voor iedereen die er woont. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de vochtproblemen in huis te verminderen of volledig aan te passen!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs