Zonnepanelen worden steeds populairder. Dat is niet gek met de vele voordelen die deze panelen met zich meebrengen. Hiermee kun je namelijk op een duurzame manier je eigen energie opwekken en dit direct gebruiken. Maar wat als je deze zelf opgewekte energie op een later moment wilt gebruiken? Dat kan met een thuisbatterij. Wat is een thuisbatterij? Wanneer moet je kiezen voor een thuisbatterij? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen? Wij vertellen je hier graag meer over in deze blog.
Een thuisbatterij: wat is het precies?
Een thuisbatterij is een grote accu waarin je de zelf opgewekte stroom van je zonnepanelen kunt opslaan. Deze batterij bewaart de stroom die je niet meteen gebruikt, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. De batterij is gemaakt van Lithium-Ion-batterijen. Daarnaast beschikt elke thuisbatterij over een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact komt. Met een thuisbatterij kun je zelf opgewekte stroom efficiënter benutten en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Wanneer is een thuisbatterij voordelig?
Een thuisbatterij kan voordelig zijn wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Hiermee kun je de opgewekte stroom beter benutten. Daarnaast is het ook een goede oplossing om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers. Door je eigen stroom op te wekken en op te slaan, hoef je minder of geen stroom meer af te nemen van leveranciers. Ook kun je met een thuisbatterij flink op je kosten besparen. Bij hoge elektriciteitsprijzen kan het opslaan van goedkope zonne-energie helpen om op de lange termijn kosten te besparen. Als laatste is het een voordelige oplossing voor mensen die veel waarde hechten aan duurzaamheid. Een thuisbatterij kan namelijk bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.
Kosten thuisbatterij
Om te kunnen profiteren van de vele voordelen van een thuisbatterij, moet er wel eerst een investering worden gedaan. Een thuisbatterij is een grote investering. Gemiddeld liggen de prijzen van een thuisbatterij tussen de €5000 en €10000. De prijs is afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de installatiekosten. Een thuisbatterij is dus niet goedkoop, maar met de toekomstige besparingen, kan dit alsnog een goede investering zijn.
Voor- en nadelen thuisbatterij
Voordelen
- Lagere energiekosten: door je zonne-energie op te slaan kun je je energierekening verlagen, omdat je zo minder energie hoeft af te nemen bij je energieleverancier.
- Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet: door je eigen stroom op te wekken en op te slaan wordt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
- Beter voor het milieu: een thuisbatterij is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Zo hoeft er minder stroom opgewekt te worden door energieleveranciers, wanneer je meer gebruikmaakt van je zelf opgewekte energie.
- Altijd stroom: ook bij een stroomuitval kan je thuisbatterij blijven functioneren. Zo ben je altijd voorzien van stroom.
Nadelen
- Grote investering: een thuisbatterij heeft meerdere voordelen, alleen liggen de aanschafkosten voor een thuisbatterij wel hoog.
- Beperkte opslagcapaciteit: de opslagcapaciteit van een thuisbatterij is beperkt. Hierdoor kunnen ze niet altijd voldoende energie opslaan voor periodes met weinig zonlicht.
- Afname capaciteit: de levensduur van batterijen heeft een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kan de capaciteit afnemen. Dit kan leiden tot extra vervangingskosten.
Wel of geen thuisbatterij kopen?
Een thuisbatterij kan een goede oplossing zijn voor huishoudens met zonnepanelen die hun zelf opgewekte stroom optimaal willen benutten. Ondanks de hoge aanschafkosten bieden thuisbatterijen voordelen zoals lagere energiekosten, grotere energieonafhankelijkheid en een positieve bijdrage aan het milieu. Het is dus belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie en de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen. Je kunt er altijd ook nog voor kiezen om professioneel advies in te winnen.