Thuiswerken blijft onverminderd populair
Bij het uitbreken van de corona pandemie werd thuiswerken ineens enorm populair. Hadden veel werkgevers er voor die tijd de nodige bezwaren tegen, nu kon het vaak niet anders. Vanwege het afstand houden en het niet met het openbaar vervoer kunnen reizen bleef er weinig anders over dan thuis te werken als de aard van het werk dat toeliet. Toen in 2023 de laatste corona maatregelen officieel werden opgeheven bleek het thuiswerken een blijvertje. Ook al is er geen sprake meer van een pandemie, toch werkt veel met name kantoorpersoneel nog geheel of gedeeltelijk thuis.
Bezuinigingsmaatregel
Het thuiswerken wordt gezien als een bezuinigingsmaatregel. Er zijn al heel wat bedrijven die minder vierkante meters kantoorruimte in gebruik hebben of op rustige dagen afdelingen sluiten die dan ook niet verwarmd en verlicht hoeven te worden. Ook hoeft er minder reisgeld te worden vergoed. Daar staat overigens in veel CAO’s inmiddels wel een thuiswerkvergoeding tegenover. Natuurlijk hebben werknemers geen server rack thuis staan om applicaties voor de zaak te draaien, maar er worden wel kosten gemaakt. De thuiswerker moet de kachel aanzetten en er wordt stroom gebruikt voor de laptop en het Wi-Fi modem. Maar ook voor de werkgever zijn er ook extra kosten, want het zakelijke netwerk moet zo ingericht zijn dat het alle inlogacties vanuit huis door personeelsleden veilig in goede banen kan leiden.
Wat moet je doen als werkgever?
Een thuiswerkende medewerker moet veilig kunnen werken. Ook als er vanuit huis op het bedrijfsnetwerk wordt ingelogd moet dat via een veilige verbinding gebeuren. Je wilt immers niet dat hackers hun slag slaan via een niet beveiligde verbinding. Daarom is het bijvoorbeeld verstandig om vanuit het bedrijf een laptop te verstrekken die door een systeembeheerder van de zaak of van de beheerder van je netwerk is ingericht. Zorg ervoor dat de eindgebruiker er zelf geen software op kan zetten. Daarnaast kun je eventueel bepaalde websites of websites met bepaalde kenmerken blokkeren. Zo houd je al veel onheil buiten de deur.
Maatregelen bij het bedrijf
Een stabiel netwerk op kantoor is de basis voor veilig werken, zowel op de zaak als thuis of onderweg. Ga je een nieuwe serverkast kopen voor het bedrijfsnetwerk, laat je hier dan goed over adviseren. Anticipeer op de toekomst en zorg dus voor voldoende overcapaciteit zodat het bedrijfsnetwerk later indien nodig kan worden uitgebreid.
Toezicht op thuiswerken
Veel werkgevers maken zich zorgen over thuiswerken. Is de productiviteit wel hoog genoeg? Is het inloggen op het netwerk van de zaak wel veilig? Dat laatste heb je zelf in de hand door de systemen op kantoor goed te beveiligen met de juiste software, voorzien van de meest recente updates. Verder is het belangrijk om voldoende contact te houden met een medewerker die vaak thuis aan het werk is. Deze moet zich niet aan zijn lot overgelaten voelen en betrokken bij het bedrijf.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.
Nieuwe blogs
De invloed van gordijnen op je interieur: sfeer, isolatie en privacy
Stijlvolle hanglamp zithoek: de beste keuzes voor jouw interieur