
Een schone keuken is niet alleen prettig om in te koken, maar voorkomt ook onaangename geurtjes en bacteriën die zich onzichtbaar opstapelen. Hoe vaak sta jij met een doekje in je hand om het aanrecht schoon te vegen of ben je iemand die wacht tot het echt een rommeltje is voordat je de schoonmaakmiddelen tevoorschijn haalt? Hoe dan ook, met een paar simpele gewoontes blijft je keuken fris en netjes zonder dat je uren hoeft te schrobben. Wat ook belangrijk is, is het beschermen van je inductiekookplaat met een inductie beschermer. Zo kun je dit als extra ruimte gebruiken in de vorm van een werkblad, maar je voorkomt ook krassen en andere beschadigingen zoals een potje kruiden van valt.
Dagelijks onderhoud scheelt een hoop werk
Het klinkt misschien logisch, maar dagelijks even een paar minuten besteden aan het schoonmaken van je keuken voorkomt dat vuil zich opstapelt. Veeg het aanrecht af na het koken, spoel de gootsteen goed door en vergeet niet de handgrepen en knoppen van je kastjes mee te nemen. Heb je weleens gekeken hoeveel vettigheid zich daar ophoopt? Je raakt ze dagelijks aan met je handen vol olie, saus of kruiden. Even snel met een vochtige doek eroverheen en je voorkomt dat het een plakkerige bende wordt. Vergeet ook niet om onderzetters voor je pannen te gebruiken op tafel, zodat je de tafel niet beschadigt. Een beetje morsen kun je met een vochtige doek wel schoonmaken, maar kringen van een te warme pan natuurlijk niet.
Stof in de keuken? Jazeker!
Veel mensen denken bij schoonmaken aan kruimels en vetvlekken, maar stof is een stille boosdoener in de keuken. Hoe vaak maak jij de bovenkant van je keukenkasten schoon? Wedden dat er een dikke laag stof ligt als je daar nu met je vinger overheen gaat? Stof vangt vet en vocht op, waardoor het zich steeds meer ophoopt en lastiger schoon te maken is. Neem daarom regelmatig een microvezeldoek en werk je keuken van boven naar beneden af. Zo blijft alles fris zonder dat je met een emmer sop hoeft te gaan boenen.
Houd je keukenkastjes en oppervlakken schoon
Kruimels, sausvlekken en gemorste koffie… het zit sneller op je keukenkastjes dan je denkt. Veeg dagelijks oppervlakken af met een vochtige doek en gebruik een mild schoonmaakmiddel voor hardnekkigere vlekken. Pas op met schurende middelen, want die kunnen lelijke krassen achterlaten. Een simpel sopje werkt vaak al prima. Voor houten kastjes is een beetje azijn met water een goede oplossing, terwijl roestvrijstalen oppervlakken er weer beter uitzien met een drupje olijfolie op een doekje. Heb je dat ooit geprobeerd? Je keuken blinkt alsof hij net uit de showroom komt.
Voorkom vlekken en krassen op je keukenblad
Een keukenblad krijgt dagelijks veel te verduren. Heet water, scherpe messen, plakkerige etensresten… geen wonder dat sommige bladen er na een paar jaar uitzien alsof ze een oorlog hebben doorstaan. Wil je dat voorkomen? Gebruik altijd een snijplank in plaats van rechtstreeks op het blad te snijden en zet hete pannen nooit direct op het oppervlak. Voor vlekken geldt een simpele regel: hoe sneller je ze schoonmaakt, hoe kleiner de kans dat ze in het materiaal trekken. Probeer maar eens om een opgedroogde koffievlek weg te poetsen… dat kost een stuk meer moeite dan wanneer je het direct afveegt.
Vergeet je keukenkraan en gootsteen niet
De gootsteen is waarschijnlijk een van de meest gebruikte plekken in je keuken, maar wordt vaak vergeten bij de schoonmaak. Even snel met water naspoelen is niet genoeg. Er blijven etensresten en vet achter, wat kan zorgen voor nare luchtjes. Wist je dat een mengsel van baking soda en azijn wonderen doet voor je afvoer? Het bruist niet alleen alles schoon, maar voorkomt ook verstoppingen. Vergeet daarnaast de kraan niet. Kalkaanslag kan zich snel ophopen, waardoor je kraan er dof uitziet. Een beetje citroensap erop en het glimt weer als nieuw.