Voor de handige doe-het-zelver: zo los je lekkages in het dak op
Lekkage is erg vervelend, zeker als je net klaar bent met een verbouwing. Je komt er nu achter dat iemand zijn werk niet helemaal goed heeft gedaan. Ben je echter een handige doe-het-zelver, een klusser die het graag zelf oplost, dan is dit artikel er speciaal voor jou. Met de onderstaande tips kun je de lekkages in jouw huis helemaal zelf oplossen. Hier zijn vijf vragen en antwoorden.
Hoe vind ik de bron van de lekkage eigenlijk?
Het vinden van een gaatje in de dakbedekking is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is niet zoals bij het plakken van een band dat je het huis even in een emmer met water kunt dopen en je ziet de luchtbelletjes. Soms is het zo lastig dat je aan de slag moet met een speciale vochtmeter. Met zo’n vochtmeter kun je uiteindelijk precies de oorzaak vinden van het lek, waardoor je aan de slag kunt met het oplossen van het probleem.
Kan ik helemaal zelf het dak op om een lekkage op te sporen?
Je bent wat dat betreft helemaal vrij om te doen waar je zin in hebt, maar er zijn wel een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Het is goed om het dak op te gaan om te kijken of er niet toevallig een paar dakpannen stuk zijn of losliggen, maar doe dat wel voorzichtig. Het is helemaal niet gek om een touw vast te knopen aan de schoorsteen, zodat je niet kunt vallen. Zeker op een schuin dak moet je heel voorzichtig zijn.
Welke materialen heb ik nodig om de lekkage op te lossen?
Goede vraag, uiteindelijk is het helemaal aan jou om deze keuze te maken. Op de markt van dakbedekking zijn heel veel opties. Je kunt kiezen voor gewone dakpannen, maar ook voor EPDM folie, bijvoorbeeld. Dat laatste wordt momenteel heel veel gebruikt. Volgens velen is dit synthetische rubber heel duurzaam en heeft het een levensduur van bijna een halve eeuw. Of het nu koud is buiten of heel warm, de folie zorgt dat het water buiten je huis blijft.
Kan ik lekkage in de toekomst eigenlijk voorkomen?
Jazeker, er zijn veel dingen die je kunt doen om lekkage te voorkomen. Een van de dingen is bijvoorbeeld om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Kit in de badkamer is ook erg belangrijk om in de gaten te houden: je wilt niet dat het water langs de muur naar beneden stroomt. Kijk ook regelmatig naar het dak van je huis: ligt er niets scheef, is er geen beschadiging, heeft er geen vogel een nestje ergens gemaakt in een rieten dak en ga zo maar door. Voorkomen is vaak een stuk goedkoper dan het oplossen van een probleem.
Welk gereedschap heb ik nodig om lekkage op te lossen?
Voor bepaalde soorten dakbedekking heb je een gasbrander nodig. Bij dakpannen moet er soms een tegelzaag worden gebruikt om dakpannen op maat te zagen. En bij het oplossen van lekkage binnenshuis, heb je soms gewoon een busje met kit nodig. Afhankelijk van de plek waar er lekkage is ontstaan, zul je moeten kijken wat je nodig hebt.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.
Nieuwe blogs
Welke kozijnen zijn het beste voor uw woning? Wij geven tips!
Het belang van een goede verzekering voor je woning en inboedel