Kunstgras kan in principe overal worden aangelegd, zolang dit maar zo veel mogelijk recht gebeurt en er geen oneffenheden ontstaan. Het is belangrijk dat de ondergrond van kunstgras stabiel is en waterdoorlatend. Meestal wordt een ondergrond van grind of steenslag gebruikt. Breng zoveel mogelijk gelijkmatigheid aan en zorg voor voldoende drainage om wateroverlast te voorkomen.
Voordelen van kunstgras
Kunstgras behoudt het hele jaar door zijn mooie groene kleur, zonder dat je het gazon hoeft te maaien of water hoeft te geven in de zomer. Kunstgras is ook onder de juiste omstandigheden een manier om onkruidvorming tegen te gaan. De kwaliteit van
kunstgras tuin lijkt bovendien steeds meer op dat van echt gras, waardoor steeds meer mensen kunstgras overwegen.
Grind
De aanleg van kunstgras is niet ingewikkeld en vraagt geen expertise. Het is vooral belangrijk om te zorgen voor een stabiele, egale en waterdoorlatende ondergrond. Bij deze voorzorgsmaatregelen is het leggen van kunstgras vrij eenvoudig. De meest perfecte onderlaag voor kunstgras is grind met daar overheen een bedekking met zand. Hiermee versterk je de stabiliteit van de ondergrond en voorkom je onkruidvorming. Ideaal gesproken bevinden zich onder de kunstgrasmatten een laag met fijn grind of steenslag voor egalisatie en een laag kwartszand van ongeveer 5 cm.
Kunstgras op straatstenen?
Soms wordt kunstgras ook over straatstenen gelegd. Dit is goed mogelijk, zolang er maar een scheidingslaag wordt gelegd, zoals een rubbermat om de ondergrond zoveel mogelijk te egaliseren. De afwatering blijft essentieel, zodat regenwater altijd makkelijk kan wegvloeien en je geen problemen krijgt met wateroverlast. Bedenk dan dat straatstenen meestal niet volledig vlak zijn aangelegd. Door kunstgrasmatten er direct overheen te leggen, blijf je bepaalde oneffenheden zien. Zeker bij intensief gebruik of op lange termijn worden deze oneffenheden zichtbaar en voelbaar, vooral als de tussenruimtes tussen de stenen groter zijn dan 1 centimeter.
Hoe leg je kunstgras aan?
Leg geen kunstgras op zwarte grond in verband met de matige drainage eigenschappen en omdat het op deze grond lastiger is om de matten egaal te leggen. Dek de aarde daarom eerst af met zandlaag. Maak deze laag vervolgens vochtig en egaal en dek het af met een geovlies of doek voor stabilisatie. Zo ontstaan er geen holtes in het gras. Daarnaast zorgt het doek voor de wering van onkruidgroei door het kunstgras. Veranker ten slotte de kunstgrasmatten met metalen pennen, zodat deze niet weg kunnen glijden bij intensief gebruik.