De noodzaak van je zonnepanelen reinigen: is het onzin?

Zonnepanelen zijn helemaal van deze tijd. Veel mensen kiezen voor een duurzamer energieverbruik, waardoor je steeds meer zonnepanelen op daken ziet liggen. Het kopen en laten installeren van zonnepanelen is geen lastig karwei. Toch weten veel gebruikers niet wat voor onderhoud ze moeten bieden aan de zonnepanelen. Is zonnepanelen reinigen onzin of juist een echte must?

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

De meningen zijn verdeeld over het feit of je zonnepanelen moet schoonmaken of niet. Schoonmaakondernemers Norbert Weel en Maikel Kindermann zijn van mening dat je flink wat rendement kan verliezen als je de zonnepanelen niet op zijn tijd schoonmaakt. De twee ondernemers vertellen dat je zelfs vier tot tien procent rendement per jaar kan verliezen, als je de zonnepanelen niet tijdig schoonmaakt.

Ook het TNO heeft een rapport geplaatst over het belang om te kiezen voor zonnepanelen laten reinigen. Het onderzoek is inmiddels al een paar jaar oud, maar vertelt over het belang van schone zonnepanelen. In dit rapport wordt duidelijk gemaakt dat je vuile zonnepanelen kan vergelijken met een vieze tuinkas. Op het moment dat beide vies zijn, kan het rendement na verloop van tijd flink afnemen.

Proef op de som

Columnist Vincent Dekker van Trouw nam de proef op de som. De columnist schrijft in de krant voornamelijk over duurzaamheid, waardoor hij benieuwd werd naar de vraag: Moet je zonnepanelen reinigen? Zelf heeft hij twaalf zonnepanelen op het dak liggen, die al een flinke tijd niet schoongemaakt waren.

Vincent Dekker klom het dak op om zelf de zonnepanelen schoon te maken. Hij begon met het reinigen van elf van de twaalf zonnepanelen. Dit komt doordat ze in series zijn geschakeld, waardoor de enkele overgebleven paneel de resultaten kon drukken. Hierdoor maakte hij er slechts elf schoon.

Na een tijdje zijn verbruik en rendement te bestuderen, zag hij geen verschil na het schoonmaken van zijn elf panelen. Na het schoonmaken van de elf panelen, besloot Dekker om het laatste paneel voor 75% te reinigen. Hij wachtte weer een tijdje om te kijken of hij verschil opmerkte qua wattages. Weer geen verschil. Daarom besloot hij om de laatste voor de volledige 100% schoon te maken.

Het resultaat van 12 schone panelen

De columnist hield nu een lange tijd de persoonlijke pagina van zijn omvormer fabrikant bij. Hij wilde namelijk precies weten hoeveel wattage het schoonmaken had opgeleverd. Hij hield het bij tijdens de zonnigste dagen. Hij wilde namelijk niet dat sluierbewolking effect had op zijn gemeten wattages. 

Ook tijdens de zonnigste dagen kwam er geen enkele watt bij. Hierdoor heeft de columnist geconcludeerd dat het schoonmaken van je zonnepanelen geen enkel effect heeft. Volgens de columnist kun je beter wachten op een regenbui, ook al kan dat soms nog weken of maanden duren. 

De meningen zijn dus flink verdeeld over het reinigen van zonnepanelen.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs