EEN MODAAL INKOMEN VOOR EEN GEZIN IN 2023

Een modaal inkomen refereert aan het gemiddelde inkomen van een gezin of huishouden binnen een specifieke regio of land. Het wordt vaak gebruikt als een referentiepunt om de algehele welvaart of armoede binnen een gebied vast te stellen. In Nederland wordt het modale inkomen bepaald op basis van de mediane inkomensverdeling van gezinnen, wat betekent dat het inkomen van de middenklasse wordt vastgesteld door het inkomen van het gezin dat precies in het midden van die verdeling ligt.

Hoe wordt het modale inkomen vastgesteld?

Het modale inkomen kan op verschillende manieren worden vastgesteld, zoals via enquêtes of administratieve gegevens. In Nederland maakt het CBS gebruik van belastinggegevens van huishoudens om het modale inkomen te berekenen.

Variatie van het modale inkomen per regio

Het modale inkomen kan sterk variëren, zowel tussen landen als binnen regio’s, afhankelijk van de economische omstandigheden en de kosten van levensonderhoud. In Nederland verschilt het modale inkomen van gezinnen op basis van de omvang van de stad of regio waar ze wonen. Doorgaans ligt het modale inkomen in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam hoger dan in kleinere steden of dorpen.

Picture of Jay
Jay

Schrijver Lifestyleguy.nl

Jay is een gepassioneerde schrijver en influencer, wiens expertise ligt in de wereld van lifestyle en entertainment. Als gewaardeerd lid van het Lifestyleguy.nl team deelt Jay regelmatig boeiende artikelen over de nieuwste trends en feitjes met betrekking tot celebrities, zowel nationaal als internationaal.

Naast zijn werk als schrijver, neemt Jay de sociale mediawereld stormenderhand over als een invloedrijk figuur. Zijn scherpe oog voor popcultuur en zijn vermogen om de nieuwste roddels te ontdekken, maken hem een favoriet onder zijn volgers.

Inhoud

Nieuwe blogs