Het onderhoud van een zonne-energiesysteem omvat ook het reinigen van de zonnepanelen, een cruciaal aspect ervan. Door regelmatige reiniging behoud je niet alleen de efficiëntie van je systeem, maar kan je die zelfs verbeteren.

Een veel toegepaste methode om zonnepanelen te reinigen is met een tuinslang. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je veilig je zonnepanelen kunt schoonmaken.

Stap 1: Veiligheid voorop

Voordat je begint met het reinigen van je zonnepanelen, is veiligheid cruciaal. Zorg ervoor dat je veilig bij je panelen kunt komen en er weer weg kunt. Dit kan betekenen dat je een ladder gebruikt. Zorg ervoor dat de ladder stabiel staat en stevig op de grond rust. Als het mogelijk is, zet de ladder dan vast voor extra stabiliteit. Draag geschikte kleding en schoenen om uitglijden te voorkomen.

Stap 2: Panelen controleren

Tijdens het schoonmaken van de panelen is dit ook een goed moment om ze te controleren op eventuele beschadigingen. Dit zou eigenlijk vaker moeten gebeuren, maar het kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Check op scheuren, barsten of andere beschadigingen. Als je iets opmerkt, schakel dan een professional in voor reparatie voordat je schoonmaakt. Het reinigen van beschadigde panelen kan meer schade veroorzaken en het risico op elektrocutie vergroten.

Stap 3: Spoelen met water

Het gebruik van een tuinslang is nu aan de beurt. Begin bovenaan de panelen en werk langzaam naar beneden. Gebruik geen harde straal om te voorkomen dat vuil te hard tegen de panelen wordt gespoten. Schurende deeltjes zoals zandkorrels kunnen beschadigingen veroorzaken. Hoewel een hogedrukspuit verleidelijk kan zijn, is het beter die in dit geval te vermijden.