Hoe richt ik mijn woonkamer Feng Shui in?

Feng Shui, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een term die in de woonbladen wel eens voorbij komt. Maar wat betekent Feng Shui eigenlijk en wat kan het betekenen voor jouw interieur. Feng Shui is een oude leer uit China. 

Sinds een paar duizend jaar wordt deze methode gebruikt om energie (chi) op de juiste manier door je huis te laten vloeien. Het zorgt ervoor dat je woning je goede energie geeft en alles in balans is. Hoe je zelf je woonkamer volgens de Feng Shui begrippen kan inrichten lees je hier.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese praktijk waarbij ruimtes zoals een woonkamer zo ingericht worden dat ze volledig in balans zijn en goede energie laten stromen. De term Feng Shui betekent wind en water. Wind en water kunnen samen positieve energie laten vloeien, ook wel chi of qi genoemd. 

In de Feng Shui zijn er een aantal richtlijnen die aangeven hoe je meubels kunt plaatsen en bijvoorbeeld je woonkamer kunt inrichten. Sterker nog, er zijn ook regels voor het bouwen van huizen. Wie wel eens een bezoekje aan Hong Kong heeft gebracht heeft vast wel de hoge gebouwen gezien met daarin een groot gat. Deze gaten worden ook wel ‘dragon holes’ of ‘draken gaten’ genoemd. Volgens de Feng Shui kunnen draken door deze gaten vliegen en bevordert het de positieve stroom van energie.

Belangrijkste elementen Feng Shui

Feng Shui bestaat uit een aantal belangrijke elementen. Zo zijn er de 5 elementen; water, vuur, metaal, aarde en hout. Het is van belang om al deze elementen in een ruimte te verwerken op een manier waarbij alles vloeiend in elkaar overloopt. De Feng Shui regels met betrekking tot de vijf elementen zie je onder andere terugkomen in de kleuren voor de woonkamer. 

Yin en Yang zijn ook terugkerende elementen in Fen Shui. Het zijn tegengestelde krachten die elkaar aanvullen. Het gaat hierbij onder ander om de tegenstelling tussen mannen en vrouwen, maar ook licht, donker en warm en koud. Het implementeren van Yin en Yang is overigens niet alleen belangrijk in huizen van koppels, het is voor elke woning belangrijk.

Feng Shui woonkamer tips

Dan nu het belangrijkste onderdeel. Hoe haal je Feng Shui in je woonkamer? Dan hebben we het zowel over Feng Shui voor woonkamer kleuren en andere Feng Shui regels die je woonkamer tot een energierijke oase maken.

Tip 1. Feng Shui woonkamer kleuren

Kleur is heel belangrijk in de Feng Shui. Met kleuren kun je bepaalde energie aantrekken of juist afstoten. Houd bij het Feng Shui maken van je woonkamer rekening met de 5 elementen; water, vuur, aarde, hout en metaal. Door al deze elementen in je woonkamer te verwerken zorg je voor positieve energiestroom.

Tip 2. Feng Shui eettafel

Een eettafel is niet alleen een noodzakelijk goed, het is ook een belangrijke plek in de woonkamer. In de Feng Shui wordt de eettafel gezien als een plek van voorspoed, overvloed en het voeden van het lichaam. Een Feng Shui eettafel is bij voorkeur rond of ovaal zodat de energie in de ruimte wat zachter wordt. Kies liever niet voor glas, maar bijvoorbeeld voor hout, dit materiaal trekt meer positieve energie aan.

Tip 3. Feng Shui woonkamer bank

De woonkamer bank is een belangrijk onderdeel van je huis. Ook in de Feng Shui begrijpen ze dat dit de plek is waar je veel tijd doorbrengt. Volgens de Feng Shui regels is het aan te raden om je bank richting het zuiden te plaatsen. Dit is de plek in je huis die het meeste zonlicht ontvangt en daarmee ook veel energie.

Energie in je leven met Feng Shui in je woonkamer

Met behulp van deze tips kun je Feng Shui in je woonkamer halen. Hiermee bevorder je de energiestromen met als gevolg dat je elke keer als je in je woonkamer bent een beetje oplaadt. Laat de energie maar stromen.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs