Feng shui inrichting: wat is het en waar let ik op?

Dit artikel onderzoekt hoe de oude Chinese kunst van feng shui, die zich richt op het creëren van harmonie en evenwicht tussen mens en omgeving, een positieve invloed kan hebben op je welzijn en geluk

Je zult inzicht krijgen in belangrijke principes en praktische tips om feng shui toe te passen in je huis en interieur, variërend van het in balans brengen van de vijf elementen tot het optimaliseren van je leefruimtes voor een harmonieuze thuisomgeving.

Wat is feng shui?

Feng shui, ontstaan in China meer dan 3000 jaar geleden, is gebaseerd op de principes van Taoïsme die streven naar het leven in harmonie met de natuur. Deze praktijk richt zich op het bereiken van evenwicht tussen de mens en zijn omgeving door het optimaliseren van de stroming van Chi, ook wel bekend als levensenergie.

Basisprincipes van feng shui

Element

Kleur(en)

Seizoen

Invloed op leefomgeving

Water

Blauw, Zwart

Winter

Bevordert wijsheid en sereniteit

Hout

Groen

Lente

Stimuleert groei en vitaliteit

Vuur

Rood, Oranje

Zomer

Verhoogt passie en succes

Aarde

Geel, Beige

Overgangsperiodes

Creëert stabiliteit en voeding

Metaal

Wit, Grijs

Herfst

Ondersteunt helderheid en precisie

Het belang van energiestroom (Chi) in de woonruimte

Chi, ook wel Qi genoemd, is de vitale kracht die door alles in het universum stroomt, inclusief onze omgeving. Een positieve flow van Chi in huis of op het werk kan bijdragen aan onder andere:

 • Welzijn
 • Gezondheid
 • Geluk

Feng shui heeft als doel om obstakels die deze stroom belemmeren te verwijderen en een harmonieuze energiestroom te bevorderen door strategische plaatsing van meubels, kleurgebruik en integratie van de vijf elementen.

Feng shui regels in inrichting

Hout, vuur, aarde, metaal en water zijn essentiële elementen binnen de Feng shui-leer en symboliseren diverse aspecten van de natuurlijke wereld. Elk element bezit unieke kenmerken en oefent verschillende invloeden uit.

Element

Eigenschappen

Toepassing in de inrichting

Hout

Groei & vitaliteit

Planten & houten meubels

Vuur

Energie & passie

Kaarsen & rode accenten

Aarde

Stabiliteit & voeding

Aardewerk & beige tapijten

Metaal

Helderheid & precisie

Metalen kaders & witte decoraties

Water

Wijsheid & sereniteit

Spiegel & waterpartijen

Het belang van de Bagua-kaart

De Bagua-kaart is een onmisbaar instrument in de wereld van feng shui en werkt als een energiekaart voor je huis of kamer. Het verdeelt de ruimte in negen sectoren die corresponderen met verschillende aspecten van het leven, zoals:

 • Welvaart
 • Gezondheid
 • Relaties
 • Kennis

Door gebruik te maken van de Bagua-kaart kun je bepalen welke gebieden in je huis verbetering nodig hebben en hoe je de inrichting, kleuren, vormen en elementen kunt aanpassen om de gewenste energie te bevorderen.

Feng shui regels: Toepassen in verschillende kamers

 1. In de slaapkamer: Plaats het bed zo dat je een goed zicht hebt op de deur, maar vermijd directe uitlijning met de deur. Kies kalmerende kleuren en minimaliseer elektronische apparaten om een ontspannende sfeer te creëren.
 2. In de woonkamer: Creëer een open en gastvrije ruimte. Zorg ervoor dat de bank uitzicht heeft op de deur en gebruik elementen zoals houten meubels of een waterval om een harmonieuze ambiance te creëren.
 3. In de keuken: De positie van het fornuis is essentieel; het moet niet recht tegenover de deur of onder een raam staan. Gebruik kleuren die vuur- en waterelementen in balans brengen, zoals blauw en rood, om een evenwichtige energie in de keuken te bevorderen.

Feng shui tips voor je huis

Om een vredige en positieve sfeer in je huis te creëren, zou je kunnen overwegen om de onderstaande suggesties op te volgen voor een optimale feng shui inrichting.

Entree

 • Zorg ervoor dat de entree gemakkelijk te openen en uitnodigend is. Dit is van groot belang, omdat dit de plaats is waar nieuwe energie je huis binnenstroomt.

Woonruimte

 • Zorg ervoor dat de meubels op een evenwichtige manier worden geplaatst.
 • Probeer te voorkomen dat natuurlijke doorgangen worden geblokkeerd, zodat de energie vrij kan stromen.

Algemene inrichting

 • Maak gebruik van kleuren, materialen en objecten die symbool staan voor de vijf elementen (aarde, water, vuur, metaal en hout).
 • Dit draagt bij aan het creëren van een evenwichtige en harmonieuze sfeer in jouw huis.

Feng shui huis: het belang van natuurlijk licht en planten

Om een positieve energie (Chi) te bevorderen, zijn natuurlijk licht en levende planten van cruciaal belang. Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen door de gordijnen open te doen. Plaats planten in je huis om de lucht te zuiveren en een sterke band met de natuur op te bouwen. Zorg ervoor dat de planten gezond zijn en op geschikte plaatsen worden geplaatst om welvaart en gezondheid te bevorderen.

Feng shui fouten die je moet vermijden

Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten als het gaat om Feng Shui:

🚫 Vermijd het creëren van een ruimte die te vol en rommelig is, omdat dit de energiestroom kan belemmeren.

🚫 Let erop om de ingang niet te negeren, aangezien dit de ontvangst van positieve energie kan beperken.

🚫 Probeer het bed niet recht tegenover de deur te plaatsen, omdat dit rust kan verstoren.

🚫 Wees voorzichtig met het gebruik van scherpe hoeken en materialen in overmaat, omdat dit negatieve energie kan bevorderen.

Feng shui interieur: Tips voor het corrigeren van deze fouten

Om een meer vreedzame en levendige sfeer in je huis te creëren, kun je deze benadering volgen:

✔️ Opruimen: Begin met het verwijderen van rommel om een heldere en open ruimte te creëren.

✔️ Ingang: Zorg ervoor dat de voordeur gastvrij en toegankelijk is, om positieve energie te verwelkomen.

✔️ Slaapkamer: Verander de opstelling van het bed om de ruimte optimaal te benutten. Gebruik decoratieve elementen om scherpe hoeken in de kamer zachter te maken.

✔️ Evenwicht en elementen: Breng evenwicht aan in de vijf elementen (aarde, water, vuur, metaal en hout) in je woongedeelte.

✔️ Verlichting en luchtcirculatie: Zorg voor goede verlichting en een soepele luchtstroom om een gezonde en energieke omgeving te bevorderen.

Conclusie feng shui

We hebben diep gedoken in de basisprincipes van feng shui decoratie, variërend van de betekenis van de vijf elementen tot het personaliseren van je interieur. Door deze richtlijnen te volgen, kun je een ruimte creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook gunstig voor je energie en welzijn

We moedigen je aan om de regels van feng shui te ontdekken en toe te passen in je eigen huis, zodat je zo een meer gebalanceerd en harmonieus leven kunt leiden!

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs