Hoelang blijft schurft in kleding aanwezig?

schurft

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een huidaandoening die wordt overgedragen en vooral vervelend is. Het wordt veroorzaakt door een bepaald type mijt genaamd Sarcoptes scabiei.

Het is belangrijk om te weten hoe schurft kan worden overgedragen, maar het is nog belangrijker om te weten hoe je het kunt bestrijden. Verschillende soorten textiel en kleding hebben een korte levensduur. Hier leer je hoe je schurft in je kleding kunt voorkomen.

8x leuke cadeaus voor 12-jarige meisjes!

Wat betekent schurft?

Schurftmijten veroorzaken schurft, wat een huidziekte is. De beestjes hebben het uiterlijk van kleine spinnetjes en zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog. Ze kunnen zichzelf voeden door kleine gangetjes onder jouw huid te graven. Mannetjes en vrouwen vermenigvuldigen zich in de gangetjes door copulatie. De vrouwen zorgen ervoor dat de schurft zich blijft ophopen door eitjes te leggen. Na drie dagen komen de eitjes uit. Schurft groeit exponentieel, wat betekent dat het steeds erger wordt en sneller verspreidt. Er is een voordeel aan “gelukkig”: Mannetjes sterven na de bevruchting. Na verloop van tijd zal de schurft zich verspreiden naar verschillende delen van je lichaam.

Schurft veroorzaakt uitslag, die het meest voorkomt tussen de vingers en tenen, maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen. De polsen, tepels, genitaliën, ellebogen, liezen en oksels zijn de meest voorkomende uitslagplekken.

Wat is toch dat geluid van mijn waterleiding bij het openen van mijn kraan?

Hoe krijg je schurft?

Schurft kan worden overgedragen door huid-op-huidcontact. Het dragen van besmette kleding of slapen met besmet beddengoed is een andere manier waarop schurft kan worden overgedragen. Maar de meest voorkomende soort schurft wordt pas na een kwartier overgedragen. Hierdoor is de besmettingsgraad niet extreem hoog. Een minder vaak voorkomende soort heeft de eigenschap dat het zich zelfs na korte interacties, zoals een omhelzing of een handdruk, kan verspreiden.

Over het algemeen zijn mensen met een verzwakt immuunsysteem en mensen die in dichtbevolkte gebieden wonen, zoals verzorgingstehuizen, vatbaarder voor schurft. De mijt kan ook snel verspreiden bij mensen die vaak met anderen praten, zoals studenten.

5x low budget ideeën voor het opknappen van je tuin!

Wat zijn de symptomen van schurft?

Hoewel het nooit verstandig is om zelf een dokter te worden en een diagnose te stellen, zijn dit de symptomen of klachten die het meest voorkomen bij schurft:

  • Jeuk: Deze klacht is nummer één. Deze klacht lijkt sterk te zijn, vooral ’s nachts of bij extreme warmte. Het is een reactie van het lichaam op de mijt.
  • Rode blaasjes of bultjes: Schurft heeft vaak effect op de huid. De tekenen zijn blaasjes en rode bultjes. Pas op dat je niet krabt. Dit kan leiden tot ontsteking of zelfs een klein litteken. Omdat je de huid vaak krabt

Het is raadzaam om de huisarts of apotheek te raadplegen als deze klachten bij jezelf terugkomen. Om schurft te behandelen, krijg je waarschijnlijk een crème of tabletten voorgeschreven. Het is mogelijk dat de jeuk nog tot zes weken duurt, dus heb geduld. Zodra u de crème of de pillen slikt, krijgt u ook instructies over extra opties. Schurft verdwijnt niet alleen uit kleding en andere persoonlijke bezittingen.

Hoe kan schurft worden verwijderd uit kleding?

Schurft kan zich gemakkelijk verspreiden in kleding en beddengoed. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid en verlichting, is schurft in staat om meerdere dagen in kleding te overleven. Om nieuwe of blijvende tekenen van besmetting te voorkomen, is het essentieel om het protocol “anti-schurft” zorgvuldig te volgen.

Stap één: Vertel anderen

Wees eerlijk tegenover mensen met wie je nauw contact hebt gehad of hebt gehad. Zo kunnen ze ook vroeg schurft aanpakken. Dit omvat de mensen met wie je in bed slaapt, de mensen met wie je net in bed bent geweest of met wie je langer dan een kwartier bent, knuffel, enz.

Step Twee: medicijnen

Volg de instructies op de bijsluiter bij het gebruik van medicijnen die u van uw huisarts of apotheek heeft gekregen. Lees deze ook zorgvuldig door om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Stap drie: wassen van kleren

1. Neem alles mee dat u drie dagen voor het begin van de behandeling hebt gedragen. “Alles” omvat alles, van beddengoed tot gedragen kleding en gebruikte accessoires.

2. Was de kleding op 60 graden Celsius. Is het verboden om bepaalde kledingstukken te wassen? Stop het dan in een plastic zak en bewaar het op kamertemperatuur gedurende ten minste drie dagen.

3. Je wast dagelijks je beddengoed en kleding op 60 graden. Zorg ervoor dat alles zo hygiënisch mogelijk is.

Stap vier: Restart de behandeling

Je moet stap 2 en 3 herhalen zeven dagen na de behandeling.

Mochten uw familieleden bijvoorbeeld nog geen symptomen of klachten vertonen? Zorg er echter ook voor dat hun kleren regelmatig worden gewassen. De mijt blijft bij kamertemperatuur niet lang leven, maar kan tot drie dagen. Het duurt misschien maar drie dagen, maar wees er rekening mee dat de mijt zich gedurende die tijd weer zal vermenigvuldigen.

Wanneer je schurft oploopt, is het vervelend. Wees niet bang; het is meestal niet zo erg. Als gevolg hiervan kan er sprake zijn van een zogeheten “schurftgolf”. Dat betekent dat meer mensen dan gemiddeld zijn besmet. De mijt verspreidt zich bijvoorbeeld sneller in studentenhuizen, omdat daar veel studenten zijn.

Dus je hoeft je niet te schamen om schurft te krijgen. Er zijn een groot aantal hulpmiddelen die u in staat zullen stellen snel weer verder te gaan met uw leven. Met name jeuk en veel wassen kunnen irriterend zijn. Gelukkig is de infectie gemakkelijk te bestrijden. Raadpleeg uw huisarts of apotheek voor meer informatie.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs