5x low budget ideeën voor het opknappen van je tuin

De tuin. We willen allemaal dat hij er netjes bij ligt en we willen er comfortabel kunnen zitten. De tuin mooi houden is veel werk, maar kan ook erg duur zijn. Als je een keer wat nieuws wilt of je wilt de inrichting aanpassen, dan kan dit best wat geld kosten. Geld dat niet iedereen aan de tuin kan of wil uitgeven.

Daarom in deze blog 5 voorbeelden om je tuin low budget te kunnen opknappen. Zo krijg jij een prachtige tuin, waar je graag bent, zonder dat je heel veel geld moet uit te geven.

1. Goedkope bodembedekking voor de tuin

Als we het over bodembedekking hebben in de tuin, dan denken we vaak meteen aan tegels of andere stenen. Tegels en sierstenen in de tuin zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar ze zijn ook heel erg duur. Mooie tegels zijn haast niet meer te betalen tegenwoordig. Daarnaast moeten ze ook nog gelegd worden. Als je dit niet zelf kunt, dan heb je ook nog een stratenmaker nodig die je ook nog moet betalen.

Voor bodembedekking heb je genoeg andere alternatieven. Denk hierbij aan grind en boomschors. Grind kun je vaak tweedehands bijna gratis ophalen en kun je zelf in je tuin aanbrengen. Denk wel aan een worteldoek onder het grind. Anders krijg je in de zomer heel veel onkruid door je grind. Ook gras is relatief goedkoop, wanneer je het zelf zaait.

Goedkope bodembedekkingen:

 •   Kiezelstenen;
 •   Grind;
 •   Split;
 •   Gras;

·   Boomschorssnippers.

2. Een groene tuin hoeft niet duur te zijn

In de tuin willen we ook graag groen hebben. De tuin moet in de zomer kleur hebben, want dat is veel gezelliger. Wanneer je het groen nieuw wilt kopen, dan kan dit ook serieus in de kosten lopen. Plantjes zijn niet goedkoop en als je een beetje ruimte in de tuin hebt, dan ben je zo een paar honderd euro kwijt.

Wat ook voor groen zorgt in de tuin en goedkoop is, dat zijn siergrassen. Deze grassen passen prima bij het grind of andere goedkope bodembedekking. Siergras is helemaal niet duur en kun je heel eenvoudig zelf in je tuin planten.

Wat helemaal goedkoop is, dat is zelf stekjes maken van verschillende plantjes en bloemen. Je moet natuurlijk wel een beetje groene vingers en hebben en je moet er tijd voor hebben. Je kunt namelijk heel veel planten zelf stekken. Hierdoor heb je in het voorjaar gratis plantjes, maar het kost echt wel veel tijd.

Goedkoop groen:

 •   Siergras;
 •   Asters;
 •   Geraniums;

·   Hortensias.

3. Hergebruik wat je kunt hergebruiken

Als je de tuin aanpakt, dan moeten er vaak ook dingen uit. Denk hier aan stenen, plantenbakken of misschien wel delen van de schutting. Gooi dit niet meteen weg, maar bewaar dit eerst nog even. Heel vaak kun je namelijk dingen uit de oude indeling, opnieuw gebruiken bij de nieuwe indeling.

Regelmatig zijn plantenbakken van stapelblokken gemaakt. Wanneer je de plantenbak niet meer wilt hebben, kun je stapelblokken wel voor een andere doeleinde gebruiken. Denk hierbij aan een afbakening van een plantenstrook. Je creëert een verhoogde strook waarin je de plantjes poot. Stapelblokken kun je voor heel veel doeleinden gebruiken.

Vaak te hergebruiken materialen:

 •   Stapelblokken;
 •   Tegels en waaltjes;
 •   Schuttingdelen;

·   Houten balken.

4. Vind een low-budget tuinset

De tuinset is natuurlijk vaak de kers op de taart van een mooie tuin. Als je in de zomer in je mooie tuin bent, dan wil je ook lekker kun zitten op een mooie tuinset. Als je een nieuwe tuinset wilt kopen, dan is het handig dat je dit doet, vlak nadat de zomer afgelopen is. Dan gaat veel tuinmeubilair in de uitverkoop en is het velen malen goedkoper dan in het voorjaar. Het enige nadeel is, dat je de tuinset pas het jaar erna kunt gebruiken.

Met een tuinset kun je er ook voor kiezen om deze zelf te maken. Wat we tegenwoordig heel veel zien is een tuinset die gemaakt is van oude europallets of steigerplanken. Oude europallets en steigerplanken kun je vaak voor een kleine prijs ophalen. Je kunt hiermee hele mooie banken en tafels maken. Zorg dan ook nog voor wat waterafstotende kussens en je hebt een hele mooie tuinset voor een kleine prijs.

Vind een goedkope tuinset:

 •   Koop de tuinset buiten het hoogseizoen;
 •   Koop een tweedehandse tuinset;

·   Maak hem zelf met bijvoorbeeld europallet of steigerplanken.

5. Onderhoud je spullen goed voor een lang leven

Zorg er ook voor dat je de spullen goed onderhoud. Als je siergras hebt, zorg dan dat je dit snoeit en bijwerkt op de momenten dat dit moet. Dit zorgt er niet alleen voor dat het in het voorjaar weer mooi uitloopt, maar zorgt er ook voor dat het veel langer meegaat.

Hetzelfde geldt voor je meubels. Wanneer je de mogelijkheid hebt, dan is het verstandig om de meubels in de winter binnen te zitten. Bijvoorbeeld in een tuinhuis of garage. Vooral als het gaat om houten meubels hebben deze heel veel te lijden van de kou en regen in de winter. Ook al zijn ze behandeld met lak, de Nederlandse winters zal ze geen goed doen.

Heb je tegels of stapelblokken in je tuin? Zorg dat je deze elk jaar goed schoonmaakt. Wanneer dit allemaal mooi schoon is, dan oogt de tuin ook veel mooier. Ook het schoonhouden van de tuin komt de levensduur van deze delen ten goede. Aanslag en andere viezigheid is nooit goed voor steen en andere materialen.

Een lange levensduur voor je tuin:

 •   Berg je tuinmeubel op, wanneer dit mogelijk is;
 •   Onderhoud en snoei planten zoals het moet;
 •   Maak stenen en tegels goed schoon om aanslag te voorkomen;

·   Berg je kussens altijd bij regen of vochtig weer.

Geniet langer van jouw goedkope tuin

Als je deze tips in acht houdt, dan geniet je niet alleen heel lang van je tuin. Je kunt ook een prachtige tuin aanleggen met een klein budget. Een mooie tuin hoeft helemaal niet duur te zijn. Je moet alleen weten waar je moet kijken en wat dingen zelf doen. Low budget je tuin opknappen is helemaal geen probleem en vooral erg leuk. Succes.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs