Wat moet je weten over suikerziekte bij katten
Als je het idee hebt dat er iets mis is met je kat dan kan het zomaar gaan om suikerziekte of diabetes mellitus. Deze ziekte is prima te behandelen, maar je moet wel eerst ontdekken of je kat deze ziekte echt heeft. Ontdek wat de symptomen zijn en hoe suikerziekte bij katten te behandelen is.
Wat is suikerziekte bij katten?
Diabetes bij een kat is een ziekte aan de alvleesklier. Dit is een klein orgaan dat enzymen aanmaakt die nodig zijn voor de spijsvertering. Daarnaast zorgt het voor insuline. Dit is een hormoon dat het glucoseniveau in het bloed reguleert. Als een kat diabetes heeft, zal de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd worden.
Dit zorgt ervoor dat de suiker die je binnen krijgt niet naar de cellen wordt vervoerd en daardoor niet als brandstof gebruikt kan worden. Het zorgt er zowel te veel suiker als vocht afgescheiden wordt. Het kan ervoor zorgen dat de kat dikker en lomer wordt.
Verschillende types diabetes
Er zijn drie types diabetes waar katten onder kunnen leiden:
- Type 1 – Type 1 diabetes is de zwaarste vorm van suikerziekte bij katten. De cellen die insuline aanmaken zijn bijna volledig verwoest. Gelukkig zal een kat met suikerziekte zelden dit type diabetes hebben.
- Type 2 – Bij deze vorm van suikerziekte wordt wel insuline aangemaakt, maar niet voldoende. Als een kat suikerziekte heeft, is het meestal dit type.
- Type 3 – Dit type suikerziekte bij een kat wordt veroorzaakt door een probleem met andere hormonen of kanker. Het komt vaak voor bij zwangere katten.
Suikerziekte bij katten wordt meestal veroorzaakt door overgewicht en gebrek aan beweging. Ook andere ziektes zoals alvleesklierontsteking, de ziekte van Cushing en Acromegalie kunnen de kans op suikerziekte vergroten. De kans dat een kat suikerziekte krijgt, is ook groter bij oudere katten en dan met name mannetjes. De laatste jaren loopt het aantal katten met suikerziekte op omdat steeds meer katten te dik zijn.
Symptomen diabetes kat
Het is belangrijk dat je als kattenbaas er op tijd bij bent als je kat diabetes heeft. Als je er op tijd bij bent is de kans groot dat je erger kunt voorkomen. Daarom is het heel belangrijk om de suikerziekte bij katten symptomen te herkennen. Dit zijn de belangrijkste:
- Meer dorst
- Vaker plassen
- Gewichtsverlies
- Meer honger
- De kat slaapt meer
- De vacht wordt dik en onregelmatig
Merk je dat je kat meerdere van deze symptomen heeft dan is het noodzakelijk om naar een dierenarts te gaan. Als de behandeling niet op tijd start, is er een kans dat je kat uiteindelijk stopt met drinken en ook met eten. Je zult merken dat de kat zich ziek voelt en gaat overgeven. Dit overgeefsel is anders dan normaal gesproken en ruikt vrij zoet. Als dat gebeurt moet de kat direct hulp krijgen.
Als je diabetes bij een kat niet op tijd ontdekt of de ziekte niet goed behandelt dan kan dat voor flink wat problemen zorgen. Dit zijn een aantal van de complicaties die een kat met suikerziekte kan krijgen:
- Beschadiging van zenuwen en bloedvaten
- Katten kunnen blind worden
- Katten kunnen door de achterpoten zakken
- Wonden genezen niet zo snel
- Katten met suikerziekte hebben meer kans op blaasontsteking en nierbekkenontsteking
De behandeling van diabetes bij een kat
De behandeling van suikerziekte bij katten bestaat uit twee zaken. Enerzijds moet de kat een speciaal dieet volgen, anderzijds heeft de kat insuline nodig. Als je er op tijd bij bent is er nog een kans dat de insuline met pillen gereguleerd kan worden. In veel gevallen is het echter nodig om insuline in te spuiten. Die insuline moet je 1 tot 2 keer per dag via een injectie toedienen.
In het begin is het een beetje wennen om de kat een injectie te geven, maar hiervoor is weinig precisie nodig, waardoor eigenlijk iedereen het kan leren. De insuline hoeft namelijk niet in de aderen gespoten te worden, maar onder de huid. Om te bepalen hoeveel insuline toegediend moet worden moet je als eigenaar het bloed van de kat testen. Ook dit is eenvoudig aan te leren.
Voeding van de kat
Ook het dieet van de kat moet waarschijnlijk aangepast worden als die suikerziekte heeft. Als je kat normaal gesproken zelf brokjes mag eten dan mag dat zo blijven. Als je kat daarnaast een aparte maaltijd krijgt, is het aan te raden die op te splitsen in twee kleine porties die ze verspreid over de dag krijgen. Het is aan te raden om speciale maaltijden te koppen. Er zijn speciale diabetesmaaltijden voor katten in de handel.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.
Nieuwe blogs
De invloed van gordijnen op je interieur: sfeer, isolatie en privacy
Stijlvolle hanglamp zithoek: de beste keuzes voor jouw interieur