Tips om vreemde katten uit je tuin te houden

Hoe leuk katten ook kunnen zijn, vreemde katten in je tuin kunnen een echte doorn in het oog zijn. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een kat in je tuin niet gewenst is. Gelukkig zijn er best wel wat handige tips om katten uit de tuin te houden. Gelukkig kosten deze tips nauwelijks geld en zijn ze in een mum van tijd geregeld.

Wat is de dikste kat ter wereld? Je ontdekt het hier.

Hoe houd je katten uit je tuin?

Het verjagen van katten kan een uitdaging zijn. Katten hebben namelijk een eigen willetje en zodra jouw tuin geliefd wordt door een kat, dan kan het lastig zijn om de kat uit deze tuin te weren. Toch zijn er wel degelijk een aantal mogelijkheden om katten te weren uit de tuin. 

 • Je tuin afzetten
  Op het moment dat je kleine en korte schuttingen hebt, dan is het voor een kat natuurlijk gemakkelijk om op de schutting te springen. Het beste is daarom om te kiezen voor hoge schuttingen. Eventueel kun je op de schutting ook gaas of schrikdraad bevestigen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de katten niet via je schutting de tuin in zullen springen.
  Een tweede optie is om je tuin af te zetten met netten. Door netten te spannen in je tuin, kun je gebieden afzetten waar je niet wil dat een kat kan komen. Denk bijvoorbeeld aan een net boven je moestuintje of een bloembed.

Ook benieuwd naar het grootste meer ter wereld? Ontdek het hier.

 • Afweermiddelen inzetten
  Katten hebben sterkere geurzintuigen dan mensen. Hierdoor zijn er ook bepaalde luchtjes die katten uit de tuin houden. Over het algemeen houden katten helemaal niet van azijn, citroen en koffieprut. Door deze geurtjes in je tuin te strooien, kun je de kat wel degelijk afschrikken. Naast de huis-tuin en keukenartikelen kun je ook gebruik maken van commerciële afweermiddelen. In dierenwinkels kun je bijvoorbeeld sprays en korrels kopen, die speciaal ontwikkeld zijn om katten af te schrikken.
 • Klanten uit tuin weren met planten
  De meeste mensen denken dat katten houden van beboste gebieden. Natuurlijk is dat ook zeker zo, maar wel tot op zekere hoogte. Katten houden namelijk niet van een zeer dichte beplanting. Op het moment dat ze er niet gemakkelijk doorheen kunnen lopen, dan vinden ze het eigenlijk al direct niets. Daarnaast houden katten niet van planten zoals lavendel en citroengras. Wil je een plant hebben waar katten een echte hekel aan hebben? Kies dan voor de Coleus Canina (Scaredy cat plant).

Wat is een goliathvogelspin eigenlijk? Lees het hier.

 • Maak gebruik van water
  Het is inmiddels algemeen bekend dat katten niet van water houden. Met water kun je daarom ook uitstekend katten uit je tuin houden. Door gebruik te maken van een bewegingssensor met geactiveerde sproeier, kun je ervoor zorgen dat er water gespoten wordt op het moment dat een kat in de buurt komt. Wil je niet investeren in een bewegingssensor? Kies dan voor een waterbak, gevuld met water en azijn.
 • Een katten verjager
  De een zweert erbij, terwijl de ander vindt dat het totaal niet werkt. Een katten verjager is te vergelijken met een vogelverschrikker. Toch laten ervaringen zien dat katten al snel door hebben dat de verjager niet echt is. Hierdoor werkt het voor een korte tijd, wat natuurlijk niet fijn is als je katten voor altijd uit je tuin wil verjagen.
 • Bodembedekking gebruiken Om katten te weren kun je ook gebruikmaken van bodembedekking. Denk hierbij aan materialen zoals dennenappels, steentjes of kippengaas. Deze bodem voelt niet fijn voor een kat aan de pootjes, waardoor ze al snel je tuin zullen mijden. Bovendien kun je ook gebruikmaken van een bodembedekking zoals mulch. Mulch wordt gemaakt van cederhout of dennen en heeft een sterke geur. Hierdoor zullen ze al snel deze bodembedekking in je tuin mijden.
 • Spiegel reflectie
  Katten houden er niet van om vreemde bewegingen te zien. Door cd’s of aluminiumfolie in je tuin te hangen, zullen katten al snel verward raken. Ze zullen hierdoor jouw tuin mijden, om gevaar te ontlopen.

De vraag ‘Hoe houd ik een kat uit mijn tuin’ is nu dus beantwoord. Het is aan jezelf welke optie het beste past in jouw tuin. Je kunt ook gebruikmaken van meerdere opties, zodat de verschillende opties elkaar kunnen versterken.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs