Maak je tuin groener met deze tips
Het regent vaak lang en hard in Nederland. Deels is dat toeval, deels heeft het te maken met de klimaatverandering. Maar zo’n stortbui kan er wel voor zorgen dat je tuin blank komt te staan. En dat niet alleen, al dat water stroomt ook regelmatig de huizen binnen. En dan heb je natuurlijk wel een probleem. Als de brandweer langs moet komen om je kelder leeg te pompen dan is er vaak ook flinke schade. De verzekering dekt dat vaak wel, maar de overlast is er niet minder om. Tijd dus om ervoor te zorgen dat je tuin al dat water wat beter aankan.
Meer groen in de tuin
Een tuin die vol ligt met tegels is een groter risico voor overstromingen. Daarom wordt geadviseerd om een belangrijk deel van de tegels weg te halen en te vervangen door groen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een gazon aanleggen, als je geen zin hebt in gras maaien dan is er ook heel mooi kunstgras te koop. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor planten. Vaste planten vragen in veel gevallen niet heel veel onderhoud. Als je langzaam groeiende planten kiest dan hoef je echt niet elke zaterdag in de tuin te werken om alles bij te houden. Als je van bloemen houdt dan kun je kiezen voor eenjarige plantjes, die poot je half mei en eind september kun je de restanten verwijderen en als compost gebruiken.
Regenwater voor de planten
Als je een tuin hebt met veel beplanting dan moet al dat groen natuurlijk ook voldoende water krijgen. In de zomer kan dat een probleem zijn als het lang achter elkaar niet regent. Je kunt een regenton kopen om het regenwater op te vangen dat via de regenpijp via het dak van je huis wordt afgevoerd. Het voordeel is dat je geen kraanwater hoeft te gebruiken. Niet dat dat slecht is voor de planten, maar het is niet gratis. Bovendien bevat regenwater voedingsstoffen die planten juist goed kunnen gebruiken. Als je regenwater opvangt in een regenton van 250 liter dan heb je over het algemeen de hele zomer genoeg om de tuin te besproeien.
Plantenbakken in de tuin
Als de tegels eruit halen een wat te omslachtige operatie is, dan kun je ook plantenbakken neerzetten en daar planten in doen. Bij Voertonnen.nl vind je bijvoorbeeld handige bakken en kuipen die je daarvoor kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat planten die in een bak staan, niet winterhard zijn. Je moet er dus rekening mee houden als je vaste planten in bakken zet in je tuin, dat je die in de winter bij strenge vorst naar binnen moet halen. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar als het kwik langdurig onder de min 5 daalt dan moet je maatregelen nemen om de planten de winter door te helpen.
Schrijfster Wonenvandaag.nl
Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.