Een visgraat laminaatvloer leggen: met deze tips maak je het een stuk makkelijker!

Visgraat laminaat leggen, de complete gids – De visgraatvloer is tegenwoordig heel populair. Niet zo gek ook, want het geeft een ruimte een eigentijdse uitstraling en zorgt voor een ruimtelijk effect. Een nadeel van een visgraatvloer is dat de vloer vrij duur is in aanschaf en de visgraat vloer leggen kan vrij prijzig zijn. De oplossing is om te kiezen voor een visgraat laminaat en die zelf te leggen. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je een visgraat laminaat kunt leggen. 

Wat is een visgraat laminaat vloer?

Laten we bij het begin starten, wat is een visgraat laminaatvloer eigenlijk? Een visgraat vloer is een vloer die bestaat uit planken die diagonaal gelegd worden. Hierdoor ontstaat een visgraat patroon. Dit type vloer bestaat al jaren en komt van oorsprong uit Italië. Hier werd hout gebruikt voor de visgraat vloer. 

Tegenwoordig is de visgraat vloer in verschillende materialen verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld voor hout, pvc en laminaat kiezen. Kies je voor visgraat laminaat dan is dat een van de goedkoopste opties. Dat wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit niet goed is. Een visgraat laminaatvloer is zeer duurzaam, zolang je hem goed legt, maar daarover zo meteen meer.

Kan ik een visgraat laminaatvloer leggen met standaard laminaat?

Heel veel mensen hebben laminaat in huis. Het zijn rechte planken die zo gemaakt zijn dat ze in elkaar geklikt kunnen worden om een vloer te creëren. In principe zijn die planken gemaakt om naast elkaar te leggen. Wil je een standaardpakket laminaat in visgraat patroon leggen dan zul je tegen wat problemen aanlopen.

  • De kopse kant van een laminaatplaat kan niet zomaar aangesloten worden op de zijkant van een laminaatplaat. 
  • Laminaat heeft vaak alleen een verbinding aan de rechterkant of linkerkant.

Doordat je deze planken niet goed aan elkaar kunt verbinden kun je ze eigenlijk niet gebruiken om een visgraat vloer te leggen.

Speciale visgraat laminaatvloer

Wil je een visgraat laminaatvloer leggen dan kun je dus geen standaard laminaat kopen, maar geen zorgen, er zijn ook speciale visgraat laminaatvloeren die je zelf kunt leggen. Deze variant is speciaal gemaakt voor het leggen van een visgraat patroon. Dit laminaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Wil je net even iets anders dan een gewone visgraat laminaatvloer dan kun je ook kiezen om een walvisgraat laminaatvloer te leggen. Het patroon van de vloer is hetzelfde. Het enige verschil is dat de planken breder zijn. Dit patroon oogt wat rustiger en kan een ruimte groter doen lijken.

Visgraat laminaat leggen stappenplan

Wil je zelf visgraat laminaat leggen dan moet je rekening houden met een aantal punten. Volg het stappenplan hieronder voor het beste resultaat

Stap 1. Laat de visgraat acclimatiseren

Voordat je visgraat laminaat kunt leggen moet je de vloer eerst laten acclimatiseren. Dit zorgt ervoor dat het visgraat laminaat naderhand niet verder gaat uitzetten of krimpen. Zorg dat het visgraat laminaat zeker twee dagen in de ruimte ligt voordat je het gaat leggen.

Stap 2. Egaliseer de ondergrond

Terwijl het visgraat laminaat ligt te acclimatiseren kun je alvast de vloer egaal maken. Hoe vlakker de vloer des te beter het resultaat. Er mag slechts 2 millimeter hoogteverschil zijn over een lengte van 2 meter. Is het hoogteverschil hoger dan moet je de ondergrond eerst egaliseren. Meestal is het voldoende om met een plamuurmes lijmresten of oud stucwerk te verwijderen. 

Stap 3. Maak de vloer schoon

Voordat je visgraat laminaat kunt leggen moet de ondergrond volledig schoon zijn. Veeg al het vuil bij elkaar en ga er eventueel met de stofzuiger overheen zodat je een schoon werkoppervlak hebt.

Stap 4. Leg de ondervloer

Je kunt geen visgraat laminaat leggen zonder ondervloer. Dat kan bijvoorbeeld folie of onderplaten zijn. Leg je de vloer op cement of beton dan moet je ervoor zorgen dat de ondervloer een dampscherm of vochtscherm heeft. Anders kan vochtschade toebrengen aan het visgraat laminaat. Een ondervloer is al verkrijgbaar vanaf een paar euro per vierkante meter. Woon je in een appartementencomplex let dan op de geluidsisolatie, die moet minstens 10db zijn. 

Stap 5. Leg starterspunten

Koop je visgraat laminaat dan wordt die meestal geleverd met startpunten. Dit startpunt bestaat uit 5 planken die samen een driehoek vormen. Leg eerst 3 rechterdelen en drie linkerdelen. Trek dan met potlood een lijn van links naar rechts zodat er een punt met drie vlakke kanten ontstaat. Pak de 5e plank om te controleren of beide zijden even lang zijn als 1 plank. Zaag de punt af en bewaar het restafval, dit is misschien later nodig. Leg de starterspunten op 1 cm afstand van de muur. 

Stap 6. Leg de visgraatvloer

Leg de starterspunten tegen de muur aan en verbind ze met de 5e plank. Vanaf hier kun je het visgraat laminaat verder uitleggen. Leg elke keer een linkerplank en daarna een rechterplank. Herhaal dit net zolang totdat je de hele vloer gelegd hebt. Omdat het gaat om een visgraat patroon zul je bij de muren stukken laminaat op maat moeten zagen.

Wat kost visgraat laminaat leggen?

Wil je het laminaat visgraat leggen toch liever overlaten aan professionals dan kan dat natuurlijk. De vraag is vooral wat kost visgraat laminaat leggen. Wil je visgraat laminaat laten leggen dan zijn de kosten € 25 tot € 60 per vierkante meter. Dat klinkt als een aardig bedrag, maar het is goed om te weten dat een houten visgraat vloer leggen een stuk duurder is, namelijk € 40 tot € 80 per vierkante meter. 

Let op dat er nog extra kosten bijkomen voor het plaatsen van plinten en eventueel egaliseren of schuren van de ondervloer. Het kan de moeite lonen om bij een bedrijf de prijs voor visgraat laminaat inclusief leggen aan te leggen. Dat is soms al mogelijk voor € 34 per vierkante meter. 

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs