Wat is een condensator?

Als je een beetje verstand hebt van elektro, dan weet je direct wat een condensator is. Op het moment dat je weinig verstand hebt van elektriciteit, dan zegt de naam condensator je waarschijnlijk niet direct iets. Het heeft eerder iets weg van een airco dan van een belangrijk onderdeel binnen de elektrowereld. 

Wat is een condensator precies en waarvoor wordt het gebruikt? 

Feng Shui geheimen die je woonkamer direct zullen transformeren!

Wat is een condensator?

Een condensator is een elektronisch onderdeel dat tijdelijk stroom kan opslaan. Dit gebeurt zodat een apparaat nooit zonder stroom kan komen te zitten. Een condensator is daarom van belang als een apparaat de wisselstroom om moet zetten naar gelijkspanning. Een condensator bestaat uit twee verschillende plaatjes die geleiden. Tussen deze twee plaatjes zit een niet geleidend materiaal (diëlektrisch). 

De condensator is dus een onderdeel dat elektrische lading kan opslaan. Dit is daarom ook direct de reden dat ze gebruikt worden als geheugen van een computer. Op het moment dat er spanning staat op de condensator, dan wordt dit door de computer als 1 gezien. Staat er geen spanning op de condensator? Dan zal de computer dit zien als een 0. Deze twee getallen worden gezien als binaire getallen. Deze binaire getallen kunnen weer gecombineerd worden, waardoor er plaatjes, woorden en cijfers ontstaan. 

Waarom kiezen tussen Flexa en Histor de moeilijkste keuze ooit kan zijn!

Waarvoor wordt een condensator gebruikt?

Ondanks dat we al vertelden dat een condensator wordt gebruikt voor computers, zijn er ook vele andere doeleinden. Condensatoren worden gebruikt voor onder andere: 

 • Opslag van energie
  Een condensator is ook geschikt voor het opslaan van energie en deze energie af te geven op het moment dat het nodig is. Hierdoor wordt een condensator bijvoorbeeld ook gebruikt voor de flitser van een camera. De condensator slaat de energie op, waarna het de energie loslaat in een korte, maar intense flits. 
 • Filtering
  Een condensator wordt ook geregeld gebruikt om zowel stroomonderbrekingen als stroompieken te filteren. Hierdoor kan er een constante stroom gegarandeerd worden. Het wordt daarom ook geregeld gebruikt in de voedingseenheid van een computer. In dit geval wordt de condensator gebruikt om de pieken in de stroomvoorziening aanzienlijk te verminderen. 
 • Signaalconditie
  Een condensator kan ook gebruikt worden om specifieke frequenties van een signaal te versterken of te blokkeren. Hierdoor wordt een condensator ook geregeld gebruikt in audioapparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een versterker. De condensator helpt om een specifieke frequentie van geluid te accentueren of om deze te verminderen.

 

Gratis F1 kijken? Dit is hoe je het doet!

Verschillende soorten condensatoren

Op de markt zijn er verschillende soorten condensatoren aanwezig. Deze condensatoren hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

 • Keramische condensatoren
  Keramische condensatoren staan bekend om hun lage capaciteit. Ondanks de lage capaciteit zijn ze stabiel en duurzaam. Hierdoor zijn ze ideaal om te gebruiken in bepaalde circuits waarin een hoge frequentie vereist is. 
 • Elektrolytische condensatoren
  Elektrolytische condensatoren staan bekend om hun hoge capaciteit. Hierdoor worden ze vaak gebruikt voor voedingseenheden en audioapparatuur.
 • Film condensatoren
  Film condensatoren staan bekend om hun lage tolerantie en hun nauwkeurige capaciteit. Hierdoor worden ze vaak gebruikt binnen de precisie-elektronica. 

 

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs