Leuke koala weetjes

De leukste koala weetjes – Als je denkt aan Australië dan denk je ongetwijfeld ook aan koala’s, deze wezens hebben een uniek uiterlijk dat een beetje lollig en loom oogt. Koala’s zien er niet alleen bijzonder uit, ze hebben ook een aantal hele bijzondere kenmerken. Dit zijn de leukste koala weetjes.

Ook nieuwsgierig naar het grootste meer ter wereld? Ontdek het hier.

1. Een koala beer is geen beer

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Je vraagt je misschien af, is een koala een beer? Een koala beertje is eigenlijk helemaal geen beer. De beestjes met de Latijnse naam Phascolarctos cinereus zijn buideldieren. Wombats zijn dieren die het meest gerelateerd zijn aan koala beren.

Wat is eigenlijk de dikste hond ter wereld? Lees hier meer.

2. Ze eten bladeren die giftig zijn

Een ander koala weetje is dat koala’s bladeren eten en niet zomaar van een boom, maar van de eucalyptusboom. Dat is eigenlijk heel vreemd, want eucalyptusbladeren maken andere dieren ziek. Sterker nog, ze kunnen er dood aan gaan. Het koala beertje is er ondertussen aan gewend geraakt. Wel doet hun maag er lang over om de giftige stoffen te verwerken. Daarom slapen koala beren zeker 18 uur per dag. Op die manier kan al hun energie naar het verteren van de bladeren.

Het is ook interessant om te weten dat niet alle eucalyptusbomen voldoen aan de strenge eisen van de koala’s. Er zijn 100 verschillende eucalyptusbomen, maar de koala eet er maar 30. En ook van die bomen eten ze alleen de blaadjes die er het lekkerst uitzien.

Ben jij bekend met een pescotariër? Bekijk het hier.

3. Jonge koala’s eten poep

Dit klinkt misschien een beetje smerig, maar jonge koala’s eten de poep van hun moeders. De moeder maakt hier een soort papje van. Het is voor jonge koala beertjes namelijk nog niet mogelijk om eucalyptusbladeren te eten. Eerst moet de jonge koala de juiste maag-darmbacteriën hebben om eucalyptusbladeren te verteren.

4. Koala’s knuffelen bomen voor koelte

Koala’s zijn unieke dieren die ook een unieke manier hebben om koel te blijven. In Australië kan het behoorlijk warm worden. Als het een hele warme dag is zullen koala’s de onderkant van de stam van een boomstam stevig vastpakken. De stam is namelijk koeler dan de buitenlucht en zal de koala helpen om koel te blijven. Andere manieren waarop koala beren koel blijven is door te hijgen of hun vacht te likken.

5. Koala’s kunnen agressief worden

Veel mensen stellen de vraag, zijn koala’s gevaarlijk? Koala’s zijn niet extreem gevaarlijk, maar ze zijn wel minder aaibaar dan dat ze eruit zien. Als ze het gevoel hebben dat ze in het nauw zitten zullen ze zichzelf verdedigen. Daarvoor gebruiken ze hun tanden en klauwen.

6. Koala’s krijgen maximaal één jong per jaar

Een koala weetje is dat vrouwelijke koala’s per jaar meestal maar één jong krijgen. Het paarseizoen is van oktober tot februari waarna het jong wordt geboren op het moment dat het in Australië zomer is. Als een koala beertje is geboren zal het de eerste 6 maanden in de buidel doorbrengen. Bij de geboorte weegt het wezentje slecht één gram en is maar 2 cm groot.

Terwijl de zogenaamde Joey in de buidel zit drinkt het melk van een van de twee tepels in de buidel. Als de Joey de buidel verlaat weegt hij 3 tot 6 kilo, maar hij is nog niet direct op zichzelf aangewezen. Ze zullen nog 6 maanden bij de moeder blijven op de rug.

7. Koala’s hebben hele kleine hersenen

Koala’s hebben relatief kleine hersenen. De hersenen vullen niet de volledige schedel en worden omgeven door hersenvocht. Er wordt gedacht dat dit is om de hersenen te beschermen als de koala een val zou maken.

8. Koala’s zijn bedreigde dieren

Helaas is de populatie koala’s de laatste jaren sterk afgenomen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het leefgebied van de koala steeds kleiner wordt. Andere gevaren voor de koala zijn aanvallen van honden en ziektes. Er wordt overigens steeds meer gedaan om het leefgebied van de koala’s te beschermen. Zo worden er corridors aangelegd zodat koala’s vrij tussen verschillende gebieden kunnen bewegen.

Picture of Martini
Martini

Schrijfster Wonenvandaag.nl

Martini is de visionaire auteur achter wonenvandaag.nl, waar ze haar passie voor wonen en interieur tot leven brengt. Met een scherp oog voor esthetiek en functionaliteit, creëert ze betoverende woonartikelen die lezers inspireren om hun huis om te toveren tot een oase van stijl en comfort. Haar woorden zijn als penseelstreken op een canvas, waarbij elk artikel een verhaal vertelt van creativiteit en persoonlijkheid. Als een ware woondeskundige deelt Martini haar diepgaande kennis en innovatieve ideeën, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun eigen unieke woonstijl te omarmen en te laten stralen.

Inhoud

Nieuwe blogs